Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre generalitati medicale, referate medicinaPRINCIPALELE SINDROAME NEUROLOGICEIn patologia musculara si a S.N. periferic se folosesc ca metode paraclinice EMG (electromiografia) care studiaza biocurentii muschiului, examenul vitezei de conducere in nervul periferic si biopsia musculara.

Sindromul piramidal sau sindromul neuronului motor central este ansamblul de

Simptome provocate de leziunile fasciculului piramidal pe traiectul sau encefalic sau medular.


Etiologie: accidente vasculare cerebrale, tumori cerebrale, mielite, fracturi de rahis, tumori medulare, scleroza laterala amiotrofica etc.

Simptomatolgie: paralizie a miscarilor voluntare, de obicei opusa leziunii, cu­prinzand teritorii intinse (hemiplegie, paraplegie etc), predominand la extremita­tea membrelor, cu caracter spasmodic (contractura); reflexele osteo-tendinoase sunt exagerate (dupa faza de soc), semnul Babinski este prezent: apar tulburari sfincteriene; atrofia musculara este absenta. Sindromul neuronului motor periferic este ansamblul de

Simptome si semne provocate de leziunile neuronului motor periferic pe traiectul sau medular, radicu-lar sau trunchiular.


Etiologie: poliomielita anterioara acuta, compresiuni, polinevrite, poliradiculite.


Simptomatologie: paralizia este intotdeauna de partea leziunii, interesand gru­pe musculare izolate; este flasca, cu hipotonie sau atonie, cu atrofii musculare precoce, cu abolirea reflexelor.

Sindromul extrapiramidal este ansamblul de

Simptome provocate de leziunile nucleilor cenusii centrali. Se disting doua tipuri: hiperton-hipokinetic (sindromul parkinsonian) produs de leziunile palidum-ului in locus niger si hipoton-hipeikinetic (sindrom coreic) produs de leziuni ale nucleului caudat si putamen.


Etiologie: boala Parkinson, encefalita epidemica, intoxicatie cu CO, intoxicatii cu neuroleptice.


Simptomatologie: a) in sindromul parkinsonian - hipertonia generalizata, per­manenta, cedeaza in roata dintata (sacadat), omogen repartizata; se insoteste de exagerarea reflexelor de postura (membrele pastreaza pozitia imprimata mult mai mult timp decat la individul normal): tremuratura ampla si regulata, predominand la membrele superioare, exagerata de atentie si emotii, disparand la miscari si in repaus complet; akinezie: facies imobil, vorbire sacadata, miscari lente si rare.

b) in sindromul coreic - miscari involuntare de tip coreic.

Sindromul meningian cuprinde ansamblul manifestarilor provocate de iritatia sau inflamatia meningelor.


Etiologie: meningite, hemoragii meningiene, edem cerebro-meningian, unele tumori intfacraniene, azotemie etc.

Simptomatolgie: a)

Simptome functionale -
cefalee difuza, permanenta, exage­rata de zgomot, lumina si miscari; varsaturi; constipatie; bradicardie; b) semne fi­zice - caracterizate in principal prin contracturi, uneori evidente si vizibile la primul examen; alteori discrete, reclamand anumite manevre pentru a fi evidentiate. Un prim semn este redoarea cefei, care consta intr-o rezistenta la incercarea de a flecta lent ceafa bolnavului. Foarte important este si semnul Kernig: imposibilitatea de a ridica in unghi drept pe trunchi membrele inferioare ale bolnavului, asezat in pozitie intinsa. Dintre semnele citate, cefaleea si contractura sunt majore. Dar diagnosticul nu poate fi afirmat decat examinand lichidul cefalorahidian, prelevat prin punctie lombara, care arata modificari de aspect, tensiune, citologie si compozitie chimica.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente