Functionarea organismului depinde de functiile izolate ale diferitelor organe, coordonate, controlate si conduse de sistemul nervos. Acesta coordoneaza activitatea tuturor organelor, precum si relatiile organismului, ca intreg, cu mediul extern. Datorita coordonarii si reglarii nervoase mentionate, organismul se comporta ca o unitate functionala. Proprietatea sistemului nervos de a realiza aceasta coordonare se numeste functie integrativa.
Integrarea este o proprietate a tuturor etajelor sistemului nervos, dar organul de integrare propriu-zisa, care subordoneaza si functiile celorlalte etaje, este scoarta cerebrala. Se deosebesc un sistem nervos vegetativ si un sistem nervos al vietii de relatie, alcatuit din sistemul nervos central si sistemul nervos periferic. Sistemul nervos vegetativ nu este - cum se credea in trecut - un sistem autonom, independent. Este o componenta a sistemului nervos, care isi poate desfasura activitatea si independent de vointa. Activitatea sa este reglata de segmentele superioare ale sistemului nervos central si in mod special de scoarta. Sistemul nervos vegetativ coordoneaza activitatea organelor interne: bataile inimii si presiunea sanguina distributia sangelui, frecventa miscarilor respiratorii, secretia etc. Cele doua componente ale sistemului nervos vegetativ - simpaticul si parasimpaticul - exercita asupra fiecarui organ actiuni antagoniste: unul stimuleaza, celalalt inhiba. Excitatia simpatica, mareste catabolismul, deci creste caldura, glicemia, accelereaza bataile inimii, diminua circulatia periferica si creste circulatia centrala. Parasimpaticul are actiune antagonista: el creste anabolismul.
Tesutul nervos este constituit din doua elemente esentiale: neuronul (celula nervoasa propriu-zisa) si hevroglia (tesutul de sustinere). Neuronul - unitatea ana-tomo-functionala a sistemului nervos - este alcatuit din corpul celular si prelungirile sale. Acestea sunt: axonul - prelungire de obicei unica si lunga, prin care influxul nervos pleaca de la celula - si dendritele - prelungiri scurte, prin care influxul vine la celula.
Fibra nervoasa este continuarea axonului si este constituita dintr-un fascicul de neurofibrile, numit cilindrax, invelit sau nu de o teaca de mielina. Prin intermediul fibrelor nervoase se realizeaza legatura intre doi neuroni, legatura care poarta denumirea de sinapsa.
Circulatia influxului nervos la nivelul sinapsei se face intr-o singura directie, de la cilindrax, spre dendrite si corpul celular. Energia care circula de-a lungul fibrei nervoase se numeste influx nervos. Dupa sensul impulsului nervos se deosebesc un neuron aferent - care conduce impulsul de la periferie catre centru (calea senzitiva) - si un neuron eferent - care conduce impulsul de la centru spre periferie (calea motorie).
Sistemul nervos periferic, alcatuit din fibre nervoase si organe terminale, deserveste informatia. La modificari corespunzatoare de mediu extern sau intern, deci la stimuli diferiti, se produc excitatii (in organele terminale senzitive), transmise prin fibre nervoase spre centru. Excitatiile mediului extern si excitatiile pornite de la muschi, tendoane, articulatii, periost se transmit prin intermediul sistemului nervos al vietii de relatie, iar excitatiile plecate de la viscere se transmit pe calea sistemului nervos vegetativ. Aceste senzatii sunt receptionate de organe specializate, numite receptori, care pot fi: exteroceptori , care culeg excitatiile pornite de la mediul extern, proprioceptori, care culeg excitatiile de la muschi, tendoane, articulatii etc. si interoceptori, care culeg excitatiile viscerale.
Nervii periferici pot fi senzitivi sau senzoriali, motori si vegetativi. Pe calea lor vin informatiile de la periferia corpului sau din organismele interne, care vor merge
- prin intermediu] neuronului senzitiv - spre centru, influxul nervos retransmitandu-se spre organele efectoare pe calea neuronului motor, a nervilor motori. In general, nervii periferici sunt micsti, leziunea lor provocand tulburari clinice motorii si senzitive. Din nervii periferici fac parte nervii cranieni, in numar de 12 perechi, si nervii rahidieni.
Sistemul nervos central este alcatuit din encefal, care este format din cele doua emisfere cerebrale, formatiunile de pe baza creierului, trunchiul cerebral, cerebel si din maduva spinarii.
Emisferele
cerebrale prezinta partea cea mai dezvoltata a sistemului nervos.
Fiecare dintre ele cuprinde cate patru lobi: frontal, parietal, temporal
si occipital (75). Acestia sunt impartiti prin santuri in circumvolutii.
Encefalul este format din substanta cenusie si substanta alba.
Substanta cenusie prezinta numeroase celule de diferite forme si
dimensiuni, alcatuind la suprafata scoarta cerebrala, iar in
profunzime nucleii centrali. in scoarta se gasesc 14 milioane
de celule.
Substanta alba
a emisferelor cerebrale este formata din fibre nervoase care realizeaza
legatura intre diferite zone corticale (fibre de asociatie), legatura
intre cele doua emisfere (fibre comisurale - corpul calos), si
legatura intre diferite etaje ale sistemului nervos central (fibre
de proiectie). Coordonand functionarea sistemului nervos, scoarta
cerebrala controleaza intreaga activitate a organismului.
Ea
detine in primul rand functia de reprezentare si selectionare, de
elaborare a ideilor - gandirea (rationamentul), denumita de Pavlov
- activitate nervoasa superioara.
Spre
deosebire de reflexele neconditionate, care sunt innascute, reflexele
conditionate sunt dobandite, aparand in cursul existentei individului,
determinate de conditii diferite si variate ale mediului extern. La
nivelul scoartei se realizeaza integrarea superioara, cu alte cuvinte,
adaptarea organismului la schimbarile mediului extern, inregistrate
cu finete si precizie, precum si legatura dintre diferite parti ale
organismului.
Lobul
frontal, care corespunde circumvolutiei frontale ascendente, este
sediul neuronului motor central, deci sediul miscarilor voluntare.
Leziunile lobului frontal se insotesc de tulburari motorii (paralizii),
tulburari in articulatia vorbirii (disartrie sau anartrie),
tulburari de comportament.
Lobul
parietal este sediul cortical al analizorului sensibilitatii generale.
La acest nivel se realizeaza sinteza tuturor tipurilor de sensibilitate.
Leziunile lobului parietal se vor insoti deci de tulburari privind
aprecierea volumului si a formei obiectelor (stewognozie), a
greutatilor (barestezie), privind discriminarea tactila (aprecierea
distantei dintre doua atingeri ale pielii) etc. Distrugerea totala
duce la agnozie tactila, adica la nerecunoasterea prin pipait
a obiectului respectiv.
Lobul
temporal cuprinde sediul cortical al analizorului auditiv. Leziunea
sa se poate insoti de surditate verbala (bolnavul aude, dar
nu intelege), halucinatii auditive, tulburari de echilibru, imposibilitatea
de a intelege scrisul (cecitate verbala), incapacitate de utilizare
uzuala a obiectelor si de efectuare a gesturilor obisnuite (apraxie);
uneori este pierduta intelegerea semnificatiei cuvantului vorbit
sau scris (afazie senzoriala).
Lobul
occipital este sediul capatului cortical al analizorului vizual.
Leziunea sa duce la tulburari de orientare in spatiu, tulburari de
vedere (halucinatii vizuale) etc.
Formatiunile
de la baza creierului sunt diencefalul si corpii striati.
Diencefalul este alcatuit in principal din: talamus, statia
cea mai importanta de releu pentru toate fibrele senzitive care merg
spre scoarta cerebrala (leziunile talamusului producand grave tulburari
de sensibilitate), si hipotalamus, coordonatorul sistemului
vegetativ si al sistemului endocrin.
Corpii striati, formati
dintr-un numar de nuclei de substanta cenusie, au un rol deosebit
in realizarea miscarilor automate si a tonusului muscular, fiind segmentul
cel mai important al sistemului extrapiramidal. Leziunile acestora
duc la aparitia unor tulburari incadrate in notiunea generica de sindrom
extrapiramidal.
Trunchiul cerebral este prima portiune cuprinsa in cutia craniana, in prelungirea maduvei spinarii. Are un rol deosebit de important, aflandu-se la raspantia dintre emisferele cerebrale si cerebel. Este alcatuit de sus in jos din pedunculii cerebrali, protuberanta inelara si bulbul rahidian, care face legatura cu maduva spinarii. Tinand seama de importanta centrilor nervosi (respiratori, circulatori, de deglutitie), a cailor si a conexiunilor de la nivelul trunchiului cerebral, leziunile acestora produc manifestari complexe, grave si adesea mortale. De la acest nivel pornesc cele 12 perechi de nervi cranieni care indeplinesc importante functii motorii si senzitive. In afara nucleilor nervilor cranieni si ai centrilor reflexelor vegetative, in trunchiul cerebral se gasesc o serie de nuclei nespecifici, care alcatuiesc formatiunea reticulara, care joaca rol in transmiterea spre scoarta cerebrala a diferitelor stimulari extero- si interoreceptive, contribuind la edificarea starii de veghe (de constienta).
Cerebelul, asezat in fosa posterioara a cutiei craniene, este alcatuit din doua emisfere laterale, cu rol in coordonarea motorie, si o regiune mediana, care contribuie in mod deosebit la mentinerea echilibrului, numita vermis. Este legat de nevrax prin pedunculii cerebelosi. Functia sa principala consta in reglarea tonusului muscular si in coordonarea miscarilor.
Maduva spinarii: ultima portiune a sistemului nervos central este adapostita in canalul rahidian si se prezinta sub forma unui cilindru de substanta nervoasa, care incepe de la bulb si se intinde pana la L2. Este impartita in doua jumatati simetrice, fiind formata din substanta alba si substanta cenusie (76). Substanta cenusie este situata central si imbraca aspectul literei H. Coarnele anterioare ale substantei cenusii sunt motorii, cele posterioare senzitive, iar cele laterale au functii vegetative.
Substanta alba este alcatuita din: cai motorii descendente si cai senzitive ascendente, in fiecare jumatate de maduva se disting trei cordoane de substanta alba, separate de emergentele radacinilor anterioare (motorii) si posterioare (senzitive). Cordonul anterior contine fasciculul piramidal direct. Cordonul posterior contine fascicule Goli si Burdach, care conduc spre centrii superiori sensibilitatea tactila si profunda constienta.- sensibilitatea viscerala (interoceptiva), sub controlul sistemului nervos vegetativ.
Sensibilitatea sintetica cuprinde: senzatii complexe, rezultate din diferentierea si combinarea senzatiilor elementare.Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate |