Anatomie: pancreasul este un organ glandular situat retroperitoneal, transversal, la nivelul primelor doua vertebre lombare. El are trei parti: capul, corpul si coada; capul este inconjurat de potcoava duodenala, iar coada merge pana la splina.
Pancreasul are doua canale excretoare, canalul Wirsung (principal) strabate organul in tot lungul lui si se deschide in duoden, la ampula lui Vater, unde se uneste cu coledocul si canalul Santorini (accesoriu), care porneste din canalul Wirsung la nivelul corpului si se deschide in duoden, deasupra ampulei Vater. Raporturile stranse ale canalului Wirsung cu coledocul au o deosebita importanta in patologie.
Din punct de vedere histologic, pancreasul este alcatuit din doua parti: pancreasul exocrin, constituit din acini legati de canalele exterioare, si pancreasul endocrin, alcatuit din insulele Langerhans, dispersate in tesutul glandular. In insule exista doua feluri de celule: celula a, cu granulatii negre si celule (3, cu granulatii deschise, care secreta insulina.
Fiziologie: pancreasul exocrin secreta fermenti digestivi foarte activi, secretia lor fiind ritmata de ingerarea alimentelor si influentata de cantitatea si componenta acestora. In functia exocrina a pancreasului intervine un mecanism reglator neuro-humoral. Pe de o parte, secretia pancreatica este influentata pe cale sanguina de secretina duodenala, iar pe de alta, scoarta cerebrala intervine in secretia pancreatica prin relatiile nervoase viscero-corticale si cortico-viscerale.
Secretia externa a pancreasului, sucul pancreatic, este un lichid incolor, cu reactie alcalina, care contine trei fermenti: tripsina, amilaza (diastaza) si lipaza.
Tripsina este un ferment proteolitic activat de tripsinogen prin enterokinaza intestinala; el continua digestia substantelor proteice (inceputa in stomac) pana la polipeptide si acizi aminati si scindeaza nucleinele in acizi nucleinici si albumina.
Amilaza sau
diastaza este o enzima foarte activa, care transforma amidonul in maltoza si care va fi transformata, la randul ei, de maltaza in glucoza.
Lipaza intervine in saponificarea grasimilor, scindand grasimile in glicerina si acizi grasi, care formeaza sapunuri cu alcalii din sucul intestinal. Actiunea lipazei asupra grasimilor are loc in prezenta bilei.
Functia normala secretorie a pancreasului exocrin este in stransa dependenta cu functia normala gastrica, duodenala si biliara.
Pancreasul endocrin, constituit din insulele Langerhans, elaboreaza secretia endocrina, reprezentata de urmatorii hormoni: insulina, hormonul lipocaic si gluca-gonul.
Insulina are un rol preponderent in metabolismul glucidelor, insa influenteaza si metabolismul proteinelor si al lipidelor. Are o actiune hipoglicemianta. _
NOTIUNI DE SEMIOLOGIE
Antecedente: imbolnavirile sunt deseori secundare, fapt pentru care la interogatoriul bolnavului ne vom preocupa de suferintele insotite de pancreatopatii: bolile cailor biliare si ale ficatului, bolile gastroduodenale, starile septice, malaria si unele boli infectioase (febra tifoida, hepatita epidemica, parotidita epidemica).
Semne functionale: trebuie cunoscut sindromul dispeptic pancreatic, caracterizat prin anorexie fata de paine, grasimi si carne, insotit frecvent de greata si sia-loree. Foarte rar se intalneste bulimia. Exista diaree cu scaune abundente, pastoase sau lichide, galbene-albicioase, continand picaturi de grasime; la microscop se vad fibre musculare cu nuclei intacti, cu striatiile pastrate, si picaturi de grasime neutra.
Slabirea se instaleaza repede si este insotita de topirea musculaturii membrelor toracice si pelviene.
Durerile sunt violente, rebele, cu sediul in epigastru, supraombilical, cu iradieri spre hipocondrul stang si baza hemitoracelui stang. Cateodata apar in crize foarte puternice, cu o durata de 2 - 4 zile.
Se pot nota deseori
Simptome de hiperinsulinism, cu senzatie de foame, stare de neliniste, tulburari neuro-psihice, tremuraturi, transpiratii, chiar si convulsii. Alteori, survin fenomene de hipoinsulinism, cu hiperglicemie si glicozurie, care insotesc tulburari ale functiei secretorii externe.
Semne obiective: la inspectie se observa, de cele mai multe ori, semne caracteristice suferintei pancreatice. Meteorismul este des intalnit in bolile pancreasului, datorita proceselor de fermentatie sau de putrefactie exagerata.
Compresiunea cailor excretorii pancreatice este deseori insotita de compresiuni concomitente pe caile biliare (sindrom biliar), pe vena porta (sindrom portal), pe vena cava inferioara (edeme ale membrelor pelviene) sau plexul solar (dureri extrem de violente, cu fenomene de colaps).
EXPLORAREA FUNCTIONALA A PANCREASULUI
Examenul
materiilor fecale este unul dintre cele mai utile si se practica
numai dupa ce bolnavul a fost supus timp de 3 zile unui regim de proba
Schmidt-Strassburger. Se recomanda ca la inceputul regimului sa se administreze
doua casete de
carmin (0,50 g/caset), pentru a putea aprecia viteza tranzitului; in
mod normal, scaunul rosu apare dupa 24 de ore.
Scaunul
de insuficienta pancreatica este acoperit cu o masa albicioasa, alcatuita
din grasimi, si contine resturi alimentare nedigerate.
La
examenul chimic se cerceteaza prezenta grasimilor, care sunt in cantitate
mare, a azotului fecal, care este mai crescut, si a amoniacului. La
examenul microscopic se constata picaturi de grasimi neutre (spre
deosebire de malabsorbtie de origine intestinala, in care se gasesc
cristale de acizi grasi) si fibre musculare cu striatii intacte si
nuclei. O alta proba de digestie este "proba nucleilor", care
urmareste gradul digerarii lor dintr-un tesut bogat in nuclei, cum
ar fi timusul.
Cercetarea
fermentilorpancreatici are loc in sucul duodenal, in sange si
in urina. Dozarea fermentilor pancreatici in materiile fecale nu
da informatii importante.
Pentru
cercetarea fermentilor in sucul duodenal se procedeaza astfel: dimineata,
pe stomacul gol, se procedeaza la un tubaj duodenal cu sonda Einhorn;
se evacueaza bila veziculara, administrand pe sonda 300 ml solutie
de acid clorhidric 1 - 3% sau 2 - 3 ml eter (proba Katsch), sau injectand
intravenos 80 u. secretina; dupa 5-10
minute se recolteaza sucul duodenal in care se vor face dozarile
de fermenti.
Cercetarea
fermentilor pancreatici in sange si in urina are o importanta mai
mare. Pentru determinarea amilazei se utilizeaza fie procedeul Wohlgemuth
(normal 8-64 u.W. In sange si urina), fie metoda Somogy (normal 80-150
mg glucoza la 100 ml ser sau urina).
Explorarea
functionala a pancreasului endocrin foloseste, ca prima proba
si cea mai ampla, cercetarea glucozei in sange si in urina. O metoda
exploratoare mai precisa este proba hiperglicemiei provocate.
Examenul
radiologie al pancreasului este foarte dificil. Prin retropneumoperi-toneu
se poate observa o umbra transversala de la duoden la splina. Uneori
se pot decela radiologie tumori sau chisturi, daca au dimensiuni mari.
Exista
insa
Semne radiologice indirecte, datorita compresiunii organelor
vecine: deplasare spre dreapta si largire a cadrului duodenal, staza
duodenala, hipotonie duodenala, mai rar stenoza duodenala. Rareori
pot fi decelati calculi pancreatici care apar sub forma opacitatilor
mici, multiple, localizate pe cele doua parti ale coloanei vertebrale.