Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre generalitati medicale, referate medicinaNOTIUNI DE FIZIOLOGIE Sl SEMIOLOGIE ALE SANGELUISangele este un tesut lichid care iriga toate organele si tesuturile. Cantitatea de sange din organism este de 4 - 5 1, din care o parte este sangele circulant, iar restul de depozit, care va fi aruncat in circulatie la nevoie. Sangele este alcatuit din plasma si elemente figurate: eritrocite, granulocite, limfocite, plasmocite, monocite si trombocite. Elementele figurate sunt elaborate de organele hematopoietice, notiunea de hematopoieza referindu-se la procesele biologice care duc, in final, la formarea celulelor sanguine mature. In trecut, s-au emis mai multe teorii in legatura cu acest proces de formare, in functie de numarul celulelor precursoare: monofiletica, dualista, pluralista. Astazi este cunoscut faptul ca celulele sanguine deriva din mezenchim. Pe aria vasculara a sacului vitelin apar precoce insule de celule, dintre care cele periferice formeaza vasele sanguine, iar cele centrale, celulele stem-hematopoietice. Initial, aceste celule migreaza de pe suprafata sacului vitelin in ficat, splina, maduva si timus, unde formeaza rezervoare secundare. Din luna a Ii-a incepe faza hepato-splenica a hematopoiezei, iar din luna a V-a, faza medulara.

Celulele au doua proprietati de baza: diferentierea spre un tip celular sau altul si autoreproducerea, care face ca rezervorul de celule stern sa se mentina intact, desi diferentierea este continua. Se pot deosebi celule stem pluripotente (capabile sa se diferentieze) pentru toate sistemele celulare, pluripotente pentru anumite sisteme celulare si celule stem unipotente, pentru un anumit sistem celular. La ultimul nivel actioneaza stimulii specifici (eritropoietina, granulopoietina, trombopoietina), pentru diferentiere in celule adulte.

Un rol important in hematopoieza il are maduva osoasa (torace, vertebre, craniu, pelvis). La adult maduva este rezervorul activ de celule stem pentru toate tipurile de celule sanguine, atat pentru cele care se diferentiaza intramedular (eritrocite, granulocite, trombocite si monocite), cat si pentru limfocite si plasmocite, care se diferentiaza extramedular. Acest fenomen se realizeaza prin migrarea celulelor stem, care persista in tot timpul vietii adulte. Fiecare celula indeplineste functii specifice: eritrocitele transporta gazele respiratorii (O2 si CO2), trombocitele iau parte la hemostaza, granulocitele (neutrofile, eozinofile si bazofile) si macrofagele asigura fagocitoza, limfocitele si plasmocitele produc anticorpi si formeaza sistemul imun. Fagocitoza si imunitatea sunt mecanismele de baza prin care organismul lupta impotriva a aceea ce este strain (non seif). Traditional, sub denumirea de leucocite sunt cuprinse celulele sanguine care indeplinesc functia de aparare (granulocite, monocite, limfocite, plasmocite). In drumul lor de la stadiul de stem spre cel adult, celulele sanguine se diferentiaza, prolifereaza si se matureaza. Intre distrugerea si producerea celulelor sanguine exista un echilibru, care face ca numarul elementelor figurate din sange sa fie constant la individul normal. Cercetarea hematopoiezei se face cu ajutorul mielogramei, splenogramei si ade-nogramei. in practica se foloseste, mai ales, mielograma (prin punctie sternala). Mielograma sternala prezinta: hemocitoblasti 1-2%; mieloblasti 0,5%; promielocite 1-8%; mielocite: neutrofile 5 -14%; eozinofile0,3 - 3%; metamielocite: neutrofile 13 - 30%; eozinofile 0-4%; bazofile 0-1%; normoblasti 7 - 32%; macroblasti 1 -8%; limfocite 3 - 20%; megacariocite 0 - 3%; celule reticulare 0 - 2%.

Pe langa elementele figurate, sangele mai contine apa (90%), substante organice si anorganice. Dupa indepartarea elementelor figurate din sange (prin centrifugare) ramane plasma.
Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente