Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre medicamente, informatii despre medicamente, Dictionar de medicamente onlineTUBERCULOSTATICELESub aceasta denumire sunt cunoscute antibioticele si chimioterapicele active i Tratamentul si profilaxia tuberculozei. In functie de efectul lor terapeutic, se gri peazain: majore (izoniazida, rifampicina, streptomicina, etambutolul); minore (PA5 pirazinamida, morfazinamida); de rezerva (cicloserina, viomicina).

Se folosesc asocierile a cate 2-3 tuberculostatice, pentru intarzierea instalar rezistentei si asigurarea unui Tratament activ. In formele acute, in cazul prezente bacilului Koch la examenul direct de sputa, se asociaza izoniazida cu rifampicin (900 mg/zi). Cand bacilul Koch este prezent numai in culturi, se asociaza izonii zida cu streptomicina 1 g si etambutol. In formele cronice se administreaza izoniazid + streptomicina.

Izoniazida (H.I.N. - hidrazida acidului izonicotinic) este tuberculostaticul ce mai utilizat. Se administreaza de obicei oral (10 mg/kgeorp/zi), sub forma d comprimate de 0,050 sau 0,100 g, dar si i.m sau i.v. (fiole de 10 ml), insa niciodat intrarahidian, fiind iritant. Patrunde bine in L.C.R., in focarele cazeoase si ganglion este bacteriostatica si bactericida. Rezistenta bacilului Koch la izoniazida aparan repede, este necesara asocierea cu alte tuberculostatice. Toleranta este buna, da uneori pot aparea inapetenta, varsaturi, constipatie, icter, convulsii, psihoze polinevrite, insomnie sau somnolenta, fenomene alergice. Este indicata in toat formele de tuberculoza pulmonara si extrapulmonara si contraindicata in psihoze § insuficientele hepatica si renala.

Streptomicina se administreaza de electie, sub forma de Strepancil, in doze de - 2 g/zi, in 2 prize.

Rifampicina (Rifadin, Sinerdol, Riflex) este bacteriostatica si bactericida. S administreaza de obicei oral in doze de 0,600 - 0,900 g/zi (capsule de 0,150 si 0,301 g). Spectrul de activitate cuprinde bacilul Koch, germeni gram-pozitivi si gram negativi. Rezistenta se instaleaza repede. Toleranta este buna. Reactiile advers* apar rar: tulburari digestive, icter, reactii alergice, leucopenie. Este indicata in Tratamentul tuberculozei pulmonare si extrapulmonare (acute si cronice), septicemii cu stafilococ si infectii biliare.

Etambutolul este un tuberculostatic (bacteriostatic). Rezistenta apare treptat. Ca reactii adverse se intalnesc nevrite optice si periferice, tulburari digestive si hepatice. Se administreaza in doza de 25 - 40 mg/kgcorp/zi (comprimatele contin 0,250 g).

PAS (acidul para-aminosalicilic) este activ, dar greu de suportat in dozele terapeutice orale - 10-16 g/zi (drajeuri de 0,300 g si pulbere). Calea i.v. este mai utilizata (perfuzie unica - 15 g PAS/zi, in solutie). Toleranta este mediocra. Apar frecvent tulburari digestive, urinare si alergice.

Etionamida (Nizotin), sub forma de drajeuri de 0,250 g si supozitoare de 0,500 g, in doze orale de 0,750 - 1 g/zi, este indicata in tuberculoza pulmonara si extrapulmonara acuta si cronica. Reactiile adverse constau in tulburari digestive, polinevrite, psihoze, eruptii alergice.

Alte tuberculostatice utilizate mai rar sunt: pirazinamida - cu structura asema­natoare izoniazidei, activitatea mai slaba, reactii adverse relativ frecvente (tulburari digestive, hepatice, urinare, alergice), administrare orala (comprimate de 0,500 g); morfozinamida (Morinamid) - tuberculostatic minor, derivat al pirazinamidei, cu toleranta mai buna (comprimate de 0,500 g, in doze de 2 - 3 g/zi); cicloserina (Tebemicina) - utila in Tratamentul tuberculozei si al unor infectii urinare, activa asupra bacilului Koch, asupra unor germeni gram-pozitivi si gram-negativi (com­primate de 0,250 g, in doze de 0,5 - 1,5 g/zi, Tiocarlidul - indicat in tuberculoza pulmonara cronica (comprimate de 0,500 g, in doze de 4 - 6 g/zi). Alte tuberculostatice: protionamida, capreomicina, kanamicina, amikacina, rifabutin etc.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente