Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre medicamente, informatii despre medicamente, Dictionar de medicamente onlineANTIMALARICE


Sunt substante naturale sau sintetice, cu actiune in profilaxia si Tratamentul ma­lariei. Malaria se caracterizeaza clinic prin febra, frisoane si transpiratii ce apar in accese, prin splenomegalie, anemie si leucopenie. Evolutia poate fi acuta (con­vulsii, icter, chiar coma) sau cronica. Diagnosticul se precizeaza prin punerea in evidenta a parazitilor in hematiile bolnavului, prin examenul sangelui in picatura groasa sau frotiuri colorate cu Giemsa. Desi la noi boala a fost eradicata din 1961, mai apar totusi cazuri izolate. Se transmite prin intepaturile tantarilor anofeli si, mai rar, prin transfuzii de sange. Boala este infectiosa, provocata de un protozoar, denumit Plasmodium, cu patru specii:

Plasmodium malariae, care determina aparitia accesului la 72 de ore (febra cuarta); Plasmodium vivax, care provoaca accesul la 48 de ore (febra terta benigna); Plasmodium falciparum, care face sa apara accesul la 24 de ore (febra cotidiana sau terta maligna); Plasmodium ovale.
Evolutia Plasmodium-ului (hematozoarul palustra) trece prin doua faze: ase­xuata si sexuata. Prin intepatura tantarului patrund in sange sporozoiti care, in ficat, se transforma in merozoiti, invadeaza hematia, hranindu-se cu hemoglobina; la maturitate se transforma in schistozoiti, rup hematia si patrund din nou in sange.

Formele sexuate poarta denumirea de gametociti. Antimalaricele se clasifica in 3 grupe:

Antimalaricele care previn parazitarea hematiilor
Daraprimul (Pirimetamin), in comprimate de 0,025 g este bine tolerat, actio­nand sporontocid, schizontocid, dar si gametocid. Se administreaza 1 - 2 compri­mate, o data pe saptamana, cu 10 zile inaintea intrarii in zona impaludata, in timpul perioadei de sedere si inca o luna de la parasirea acestei zone.

Pladminul (Paludrin, Proguanil) 1 comprimat/zi (0,100 g).

Antimalarice care impiedica aparitia bolii la bolnavii parazitati
Dintre acestea, mentionam:

Chinina (cu efect rapid asupra schistozoitilor, dar fara efect asupra gametoci-tilor) se prezinta sub forma de drajeuri de 0,250 si 0,500 g. In malaria acuta se administreaza 1 - 2 g/zi timp de 7 zile, dupa care se continua intermitent. Fenome­nele toxice constau in febra, tulburari digestive, acustico-vestibulare, de vedere, eruptii si mai rar, colaps sau hemoliza acuta cu insuficienta renala acuta.

Clorochina (Neochim, Nivaquine) este mai bine tolerata si mai putin toxica. Este medicamentul de electie in malaria acuta. Nu este indicat in insuficienta renala sau in cea hepatica. Se administreaza oral: in prima zi 0,600 g (0,200 g/ comprimat),. ca doza de atac, urmata de 0,300 g dupa 6 ore si de 0,300 g in urmatoarele 2 zile (uneori se continua inca 4 zile). Se poate administra si parenteral (i.m. sau i.v. In doze de 0,250 - 0,500 g/zi, timp de 1 - 2 zile).

Hidrqxiclorochina (Plaquenil), sub forma drajeurilor de 0,200 g, se adminis­treaza in doza initiala de 0,800 g (doza de atac), urmata de 0,400 g la 6 - 8 ore, apoi de 0,400 g la 2 zile, pana la doza totala de 2 g. Clorochirta si hidroxiclorochina sunt intrebuintate mult si in poliartrita reumatoida.

Mepacrinul (Atebrin,Acrihin) este tot un antipaludic de sinteza, mai putin toxic decat chinina. Este bine tolerat, desi dupa Tratamente prelungite, pot aparea tulburari digestive, insomnii, pigmentarea galbena a pielii. In prima zi, in malaria acuta se administreaza 0,200 g de 5 ori/zi (comprimatul are 0,100 g), apoi 0,100 g de 3 ori/ zi, timp de 6 zile.

Fanasilul - sulfamida cu actiune ultraprelungita (2 g o data pe saptamana) - se intrebuinteaza in formele rezistente la clorochina.

Antimalarice care impiedica reparazitarea hematiilor
Acest grup de antimalarice e destinat eradicarii bolii, fiind utilizate in continua­rea Tratamentului cu clorochin sau alt antimalaric. Se intrebuinteaza primachinul (Plasmochinul), 1 tableta/zi (0,025 g), timp de 14 zile. Uneori, acesta produce reactii adverse (greturi, varsaturi, tulburari de vedere, cianoza).

Pamichinul este un an­timalaric asemanatoare. Clasificarea respectiva este depasita deoarece multe din substantele prezentate nu mai sunt in uz clinic. Antimalaricele actioneaza in diferite faze ale dezvoltarii si inmultirii parazitului.

Schizontocidele hematice sunt utile pentru Tratamentul crizelor de malarie si pot preveni manifestarea clinica a bolii.

Clorochina (Neochim, Nivaquine) este principalul schizontocid. Administrat 4 saptamani, vindeca malaria cu Plasmodium falciparum si Plasmodium malariae. Se administreaza 400-600 mg pe zi, in doza de atac, apoi dupa 1-2 luni Tratament de intretinere cu 200-400 mg pe zi. Dupa alti autori, initial 400 mg pe zi, apoi 200 mg, timp de mai multe saptamani.

Hidroxiclorofihina (Plaquenil) este asemanatoare, dar toxicitatea este mai redusa (cheratita si retinopatia care apare dupa clorochina, fiind mai putin frecvente). Se administreaza 400 mg, in 2 prize, la masa, iar Tratamentul trebuie sa dureze 10 luni in fiecare an. Dozele de intretinere sunt 200-400 mg pe zi. Plaquenilul se prezinta in comprimate de 200 mg. Actiune similara aU meflochina, chinina si, in mai mica masura, pirimetamina.
- Schizontocidele tisulare ca primachina (compr.) si pirimetamina (cu actiune numai fata de Plasmodium falciparum si Plasmodium vivax).

Gametocidele distrug formele sexuate din organism, impiedicand infectarea tantarilor sau inhiba dezvoltarea acestor forme in organismul tantarilor.

- Unele antimalarice au actiune schizontocida rapida si dezvolta greu rezistenta (clorochina, primachina si chinina). Tratamentul curativ al malariei se face obisnuit, cu clorochina. Alte antimalarice utilizate sunt: amodiachina, primachina, hidroticlorochina, pirimetomina, meflochina si chinina.Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente