Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre aparatul digestiv cu bolile si remediile medicale si naturisteINHIBITORI Sl IN ACTIVATORI Al SECRETIILOR DIGESTIVE


Parasimpaticoliticele (anticolinergice) sunt substante care inhiba stimulul coli-nergic al secretiei, scazand secretia gastrica. Se intrebuinteaza: atropina (0,5 mg de 3 ori/zi sau 1 mg seara s.c), preparate de beladona (pulbere, extract si tinctura, Neopepulsan (propantelina,Pro-Banthina) - comprimate de 0,050 si 0,015 g,Reglan (3 comprimate/zi sau 1 fiola i.v.), preparate ce actioneaza in ulcerul gastric si duodenal, cu efect anstisecretor si, mai ales, antiseptic.e3x4622et22dut


In combaterea durerilor din bolile (uneori colici) digestive (gastropatii, ulcer etc), un rol important il detin antispasticele. Dintre acestea propantelina, dj., papaverina, oral, s.c, i.m. sau chiar i.v., atropina, compusi din beladona: buscopan dj. de 100 mg sau sol. I.m., Scobutil, Scobutil compus, Lizadon, Piafen si altele.

Antiacidele inactiveaza secretia gastrica, neutralizand HC1. Unele sunt alcalinizante, altele neutralizante si altele adsorbante si protectoare.


Alcalinizant este bicarbonatul de sodiu (2-4 g/zi, dupa mese). In exces, pro­voaca cresterea secundara a HC1, hipercalcemie, litiaza renala.

Substantele neutralizante sunt insolubile in apa, dar solubile in HC1, neutra­lizand aciditatea gastrica. Cele mai importante sunt: carbonat de calciu, 10 - 20 g/zi (poate provoca constipatie, oxid de magneziu sau magnesia usta (0,5 - 1 g de 4 ori/ zi), cu efect laxativ (Gastrisin - 1 ligurita de 3 ori/zi dupa mese); carbonat bazic de magneziu, peroxid de magneziu (Peromag - comprimate, 4 - 6/zi), hidroxid de aluminiu sau Alucol 0,5 - 2 g/zi dupa fiecare masa), Clamogastrin (1-2 comprimate de 3 ori/zi inainte de mese). Dicarbocalmul (1-4 comprimate/zi, dupa mese) contine carbonat de calciu, carbonat de magneziu si trisilicat de aluminiu.


Adsorbantele si protectoarele sunt insolubile in apa si HC1, actionand ca pansamente gastrice si protejand mucoasa: caolin sau bolusalba (5-10 g/zi); bismut subnitric (5 g de 3 ori/zi, pe stomacul gol); Ulcerotrat (bismut subnitric + carbonat de magneziu + bicarbonat de sodiu) (2 comprimate dupa mese); bismut carbonic continut in produsul Gastrosedol (2 - 3 lingurite/zi). Alte antiacide utilizate sunt: Trisilicalm (comprimate); Gelusil (silicat de magneziu) - 3 - 4 comprimate mestecate; Phosphalugel (fosfat de aluminiu) - 1 - 2 plicuri de 2 - 3 ori/zi.

Rezulta din cele aratate mai sus, utilizarea pe scara larga a antiacidelor si pansa­mentelor gastrice. Principalele preparate cu actiune inhibitoare si inactivatoare a secretiilor digestive sunt: antiacidele, pansamentele gastrice, anticolinergicele, antagonistii receptorilor histaminici etc.

Antiacidele sunt substante care neutralizeaza acidul clorhidric, ameliorand evolutia ulcerului in special duodenal si grabind cicatrizarea. Se impart in doua grupe: sistemice (absorbabile), din care face parte bicarbonatul de sodiu si ne-sistemice (care nu se absorb), din care fac parte carbonatul de calciu, sarurile de magneziu si de aluminiu. Bicarbonatul de sodiu, utilizat din nefericire si astazi, este contraindicat datorita riscului de hipersecretie secundara de HC1 (riscul de rebound) si datorita efectelor sale secundare (alcaloza sistemica, hipercalciurie, nefrocalcinoza
si azotemie). Dintre antiacidele putin absorbabile, mentionam carbonatul de calciu, unul dintre cele mai importante antiacide locale. Neutralizeaza timp indelungat acidul clorhidric prezinta si el dezavantajele semnalate la bicarbonatul de sodiu, in masura mai redusa. Este constipant, favorizeaza litiaza renala si produce hipersecretie secundara clorhidropeptica. Sarurile de magneziu (oxidul, hidroxidul si trisilicatul) sunt de asemenea frecvent folosite, ca de altfel si sarurile de aluminiu (oxid, hidroxid, carbonat, fosfat, silicat).

Dintre antiacide si pansamente gastrice mai utilizate sunt: compusii de magneziu (magnezia usta), carbonatul bazic si Trisilicalmul, compr. de 0,50 gr, compusii de aluminiu (hidroxid si fosfat de aluminiu), combinatie de aluminiu, calciu si magneziu (Al mage], Dicarbocalm compr, Maalox, Sili col act compr., Gelusil, compr. ti suspensie, Gelusil Lac). Dintre anticide combinate cu antispastice, Calmogastrin, comprimate, iar dintre antiacide cu bicarbonat de sodiu, Ulcerotratul - comp.

Pansamentele gastrice sunt substante absorbante si protectoare ale mucoasei gastrice, lipsite de efect tampon. Cele mai folosite si apreciate sunt sarurile de bismut (subnitratul, carbonatul, silicatul, aluminocarbonatul etc). Au efect de pansament gastric in doza mica (5 g), sunt constipante, iar in doze mari (peste 20 g) sunt laxative. Nu se folosesc la copii sub 12 ani (risc de methemoglobinemie). in practica se foloseste mult carbonatul de calciu, hidroxidul de aluminiu coloidal (Alucol) si oxidul de magneziu (magnezia usta). Exemplu de formule magistrale: Rp carbonat de calciu 60 g, alucol 40 g, magnezia usta 20 g sau Rp Alucol 80 g, magneziausta 15 g, de 5 - 6 ori/zi dupa mese, o lingurita rasa. Alcalinele amintite se recomanda si la culcare. Se mai recomanda si bismut subnitric cu 30 inaintea meselor principale. Principalele preparate comerciale sunt: Ulcerotratul, echivalentul preparatului Roter, care se administreaza de trei ori/zi dupa mesele principale, cate doua comprimate; Ulcomplexul 3 x 1 tableta dupa mese; Dicarbocalmul 3x1-2 tablete dupa mese; Trisilicalmul (Trisilicat de magneziu) 3x2 tablete dupa mese; Calmogastrinul 3 x 1-2 tablete dupa mese.

Muthesa este un amestec de gel de hidroxid de aluminiu si hidroxid de magneziu cu un anestezic (2 lingurite x 4/zi inaintea meselor principale si la culcare); Galogelul are o formula asemanatoare.

Gelusilul contine hidroxid de aluminiu cu trisilicat de magneziu si fosfat de calciu. Se administreaza cate 1-2 comprimate, sfaramate in gura dupa mesele principale si in caz de dureri.

Phosphalugelul este fosfat de aluminiu. Alte preparate sunt: Almagel (pulbere in suspensie, comprimate), Almagel A, Gastrobent, Gaviscon, Colgast si Nicolen.

Anticolinergicele reprezinta alte medicamente majore, administrate cu o jumatate de orainainte de masa. Dintre ele mentionam atropina (Lizadonul contine si atropina), derivatii de beladona (Fobenal), Scobutilul echivalent al Buscopanului (bromura de butii scopolamina), Pro-Banthinul (bromura de propantelina), Helcamon, echivalent al Antrenylului etc.

Antagonisdi receptorilorhistaminici sunt medicamente introduse mai recent in uz curent. Prin competitie cu histamina, impiedica secretia de acid clorhidric. Principalele preparate sunt: cimetidina (Tagamet,Altramet, Beclomet, Cimelidine),

ranitidina, famotidina, nizatidina. Tagametul se prezinta in comprimate de 200 mg si se administreaza 1 comprimat inaintea meselor principale si doua la culcare (in total 5 comprimate) 4-6 saptamani. Nu are contraindicatii si este util in special in ulcerul duodenal, dar si in cel gastric. Efecte superioare cimetidinei are ranitidina (Zantac, Gertocalm, Ranisan), administrata 3 saptamani 300 mg/zi.

Famotidina, compus superior, dintre antagonistii receptorilor histaminici, este mult folosita. Preparate similare sunt: Famodin, Famogast, comp., Famotidin, Famodur, tab. de 10 si 20 mg, Quamatel,Axid, capsule de 250 si 300 mg. Medicament cu actiune similara, din acest grup este roxatidina.
Blocantii pompei de protoni, principalul fiind omeprazolul, compr. de 20 mg, o data pe zi, 2-4 saptamani (Lansac, Losec etc).

Metoclopramidul (Reglan, Primperan) este larg intrebuintat in Tratamentul ulcerului gastro-duodenal, ameliorand evacuarea pilorica si refluxul duodeno-gastric. Se administreaza de 3 ori cate un comprimat pe zi, inaintea meselor principale. Combate greturile si varsaturile. Se contraindica asocierea cu atropina si celelalte anticolinergice.

Metoclopramidul este si propulsiv, stimuland activitatea gastrointestinala.

Acetazolamida, inhibitor al anhidrazei carbonice, diminua de asemenea, sec­retia de acid clorhidric (Ederen, comprimate de 250 mg, 3 x 2/zi). Nu este intre­buintat obisnuit.

Dintre alte medicamente introduse in ultimii ani prezentam:

Sulpirida (Dogmatil), un psihotrop (capsule de 50 mg 3 x 1), controleaza motilitatea si fluxul sanguin gastric;

Prostaglandinele (Cytotec) asigura citoprotectia si inhiba secretia gastrica;

Carbenoxolona, utilizata in principal in ulcerul gastric. Se prezinta sub forma de gelule (Duogastrone -4x1 capsula inainte de mese, 6 saptamani);

Bismutul coloidal (Bismut subcitric - De Noii) administrat inainte de mese, formeaza o pelicula la nivelul ulcerului, fixeaza pepsina si clorul la acest nivel;

Dizaharidele sulfonate, sucralfat (Ulcogant), sulfat de aluminiu zaharat, formeaza la fel ca bismutul coloidal si carbenoxolona, o bariera de protectie, ce impiedica patrunderea acidului clorhidric si a pepsinei;

-  Substantele siliconate actioneaza in acelasi mod. Alte medicamente antiulceroase sunt Sucralfat si Gastirizin. O mentiune speciala, pentru substantele antiflatulente, care diminua sau inlatura gazele in exces din intestin (Dimeticana).
Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente