Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre Medicina naturista si pielea, bolile pieli si boli dermatologice



Pielea - boli dermatologice


Invelisul exterior al corpului nu depaseste 1 mm, dar are o structura complexa, avand rolul de a feri organismul de agentii externi si de a elimina in exterior unii produsi ai organelor interne. Suprafata pielii este de aproximativ 1,5 m2 si greutatea de circa 3 kg. Este alcatuita din epiderma (strat de celule care se descuameaza), derma (cu fibre elastice, corpusculi tactili, capilare si terminatii nervoase care dau sensibilitatea) si hipoderma de sub derma (fibre conjunctive si tesut gras care asigura alunecarea pielii pe organe ca oase, muschi - aici se depoziteaza grasimea supraponderalilor).

Glandele sudoripare ies prin mici pori la suprafata pielii. Descuamarea epidermei, sudoarea si grasimea alcatuiesc murdaria care apare pe tesaturile hainelor. Pielea ajuta deci excretia, termoreglarea - prin evaporarea sudorii si are o mare sensibilitate la factori externi (temperatura, intepare, contact etc). Igiena pielii este foarte importanta pentru functiile ei. Anexele pielii sunt: unghiile, parul, glandele sebacee (in derma, la radacina parului) si glandele sudoripare (in hipoderma, secreta sudoarea care prin aciditate apara de unii microbi). Medicina chineza asociaza starea pielii cu starea intestinului gros, a plamanilor si a ficatului. Deci trebuie sa fim atenti la alimentatie si la starea si cantitatea de aer respirat.

Cand organismul este intoxicat poate sa apara spontan o eczema in urma eliminarii de toxine prin tegument. Doar un tratament local al pielii, nu face decat sa blocheze valul de toxine aflat in interior. Toxicitatea poate fi provocata de alimente alterate, puternic chimizate, de poluare, radiatii sau de stres si de zbuciumul sufletesc. Toxinele trebuie stimulate si eventual fortate sa iasa cat mai mult la suprafata, astfel protejand organele interne de actiunea devastatoare pe care acestea o pot avea asupra celulelor componente. Pentru a ajuta dezintoxicarea inceputa de eczema, trebuie realizata o dezintoxicare generala care la inceput poate agrava eczema existenta. Dar aceasta este ceva trecator. La actiunea de dezintoxicare organica trebuie asociata si usurarea psihica creata in special prin apel la Creatorul Divin.

Pentru curatarea organica este bine sa se inceapa cu o cura de ulei Koksuk asociata cu un regim de dezintoxicare. Cura de ulei a fost descrisa in "Alimentatia recomandata in diverse boli". Apoi se poate actiona cu tratamentul naturist in functie de afectiune, eventual sub indrumarea unui terapeut. Pe langa vitamine, plante medicinale, produse apicole, argila, aer de munte bogat in ioni negativi, expunere rationala la soare dimineata si dupa-amiaza, apa de mare bogata in sare, iod si brom, namoluri sapropelice bogate in substante organice si saruri minerale si cromoterapia, apiterapia sau homeopatia ajuta in vindecarea bolilor de piele.

In randurile urmatoare ofer recomandari generale care au dat rezultate in tratarea bolilor de piele.

Influenteaza : vitaminele A, B6, B8, E, F, PP. Pentru toate bolile de piele se recomanda reteta: se fierb 4-5 radacini de patrunjel intr-un litru de apa, 15 min. Se lasa sa se raceasca lichidul, apoi se foloseste atat pe cale interna cat si pe cale externa, pe zonele afectate. In timpul tratamentului, se tine o dieta stricta. Pentru spalaturi externe: se spala locurile afectate cu apa amestecata cu un varf de cutit bicarbonat, se lasa sa se zvante pe piele, apoi se pudreaza cu talc. Abia dupa aceea se spala cu ceai de patrunjel. Se efectueaza in fiecare zi timp de o saptamana, dupa care urmeaza o saptamana pauza.

Vitamina A ajuta in caz de acnee, ihtioza, discheratoze foliculare si piloase, arsuri, plagi, ulcere ale gambei, friabilitate par si unghii, eczeme, piele uscata, cu roseata si care se descuameaza, par carunt, lipsit de stralucire. Se gaseste in morcovi, ardei rosii, sfecla rosie, peste, unt, varza rosie etc.

Vitamina B6 ajuta in tatarea acneei (cu vitamina B2), a eczemelor infectioase (cu vitamina C), a dermatitei seboreice, a bolilor de piele produse de iradieri. Se gaseste in drojdie de bere, galbenus, peste, branza, porumb, soia, ceapa.

Vitamina Bg ajuta pielea, parul si unghiile, prevenind dermatozele, descuamarea pielii, caderea parului. Se gaseste in galbenus, fasole uscata, drojdie de bere, lapte, orez nedecorticat etc.

Vitamina E mentine pielea sanatoasa si o ajuta la reconstructie dupa traumatisme. Se gaseste in ulei de germeni de porumb, floarea-soarelui, alune, germeni de cereale, ulei de masline si catina, nuci, soia, fasole. Vitamina E este utila in tratarea psoriazisului, acneei, sclerodermiei, leziunilor provocate de radiatii.

Vitamina F are rol important in metabolismul pielii, in eczeme de diferite tipuri, psoriazis, acnee, seboree, plagi si arsuri, furunculoza, caderea parului, uscarea si ridarea pielii, dermatite. Vitamina F extrasa din ulei de floarea-soarelui care reconstituie rezerva de acizi grasi nesaturati din organism. Se mai gaseste in masline, ulei de peste, dovleac, arahide, nuci, soia etc.

Vitamina PP (antipelagroasa) ajuta in caz de piele uscata, afte, eritem, vezicule, fisuri, degeraturi etc. Se gaseste in: drojdie de bere, germeni de grau, soia etc.

Alifii: musetel la hemoroizi, rani, infectii piele; dragaica la toate formele de tumori si cancere ale pielii; galbenele pentru rani deschise, varice, fistule, infectii ale pielii, ciuperci localizate pe piele si pe unghiile de la picioare, infectii vaginale, cancer de san, operatii, cancer de piele, hemoroizi; coada-soricelului la erizipel si hemoroizi.

Baile cu musetel: sunt bune pentru afectiuni ale pielii, rani sau abcese. Au efect calmant, linistesc spasmele si actioneaza pozitiv asupra sistemului nervos. Pentru o cada este nevoie de jumatate de kilogram de musetel. Se fierbe acoperit 10 min.

Argila : se bea apa de argila, se aplica pasta de argila pe locurile bolnave: eczeme (si ulei de masline), negi (frecati si cu catel de usturoi), micoze (alternat cu esenta de levantica, zeama de lamaie), abcese, furuncule, panaritiu (alternat cu ceapa coapta in cuptor, care elimina puroiul), taieturi, cucuie (se presara praf de argila), arsuri (cataplasme de argila in panza schimbate cam la 1 h, sau se introduce zona afectata direct in namolul argilos), acnee, riduri, pete, pungi sub ochi (aplicati pe piele - la acnee - apoi dati cu zeama de lamaie).

.    Se va face o cura de sucuri, care ajuta in eczeme:

- morcov + sfecla + spanac;

- morcov + telina + spanac;

(Au efect de hranire si curatare corpului);

- morcov + sfecla + castravete (curata si elimina toxine);

-  spanac (curata);

- morcov (are vitamina A).

.    "Margusa" - tonic, antiseptic, antiinflamator, detoxifiant - controleaza bolile de piele (psoriazis, ihtioza etc.).

.    "Aloe First" si "Propolis Creme". Sunt produse ale firmei "Forever Living Products", ce distribuie produse pe baza de Aloe vera. Aloe First este un spray de prim ajutor ce contine 78% gel de aloe, propolis si 11 plante medicinale. Ajuta in traumatisme ale pielii (arsuri, rani, escare), inflamatii ale mucoasei bucale si ale faringelui, ulcere, zona zoster, micoze etc. "Propolis Creme" contine 72% gel de aloe, propolis, vitamina E, provitamina A, extract de tataneasa si musetel etc. Ajuta in acnee, alergii, abcese, furuncule, n^gi, eczeme, intepaturi de insecte, micoze, ulcer varicos, lupus etc. De obicei, cele doua produse se folosesc impreuna. Se aplica intai sprayul, apoi se unge locul cu alifia.

Obs.: Alifiile si talcul nu se vor folosi la eczeme zemuinde. In acest caz, se curata locul cu ceaiuri astringente (de exemplu, frunze de nuc) sau acid boric (se fierbe 1 1 apa si se dizolva un plic cu acid boric).

.    Sa se consume grau incoltit.

.    Alifie cu propolis, tinctura de galbenele, aloe si ulei de masline cu vitamina A, buna pentru arsuri, acnee, hemoroizi, reumatism.

.    Unguent cu propolis "Propoderm" continand 10% extract de propolis, ceara, lanolina si vaselina. Propolisul contine: rasini, balsamuri, ceara, ulei eteric, polen, flavone, substante minerale etc. Rolul lui este de: antiseptic, bacteriostatic, cicatrizant, anestezic, regenerator de tesut epitelial, antifungic, antiinflamator, antipruriginos.

Este indicat in: arsuri, plagi, ulcer varicos, radiodermite, fisuri perianale, hemoroizi, anumite eczeme.

Unguent cu propolis recomandat in infectii de piele, contuzii (este anestezic, ajuta la refacerea circulatiei capilare, plagi infectate si necrozate, cicatrice. Se aplica de 2-3 ori/ zi. Actiunea propolisului antibacteriana (mai ales la bacterii gram-pozitive, cum ar fi stafilococul care produce puroi, streptococul care produce infectii in caile respiratorii, difterie), antifungica (in special asupra fungilor responsabili de aparitia infectiilor superficiale ale pielii; microsporum canis de la viermii inelari ai cainilor si pisicilor; Trychophyton... la nivelul parului, unghiilor, pielii; Trychosporon... la intestin, aparatul respirator, piele) si antiinflamatoare au fost observate de Dobrowolski si col. (1991). Actiunea antimicrobiana ajuta in boli dermatologice cum ar fi: piodermita profunda, TBC cutanat (infectii produse de Mycobacterium tuberculosis), rani infectate, intertrigo cu diateza ezudativa suprainfectat cu Candida albicans, acnee juvenila, infectii streptococice. Principalii compusi responsabili pentru actiunea antiinfectioasa-antimicrobiana a propolisului sunt esterii acizilor fenolici cu alcooli aromatici. 55% din propolis este fractiune rasinoasa care cuprinde si unele balsamuri (amestec de rasini si 40% uleiuri volatile esentiale). Componenta comuna a mai multor rasini de pe muguri este acidul benzoic din rasina Styrax benzoin. Cu cat propolisul este mai aromat, cu atat este mai eficient. Dintre preparatele cu propolis, cel mai eficient este "tinctura de propolis" in alcool de min. 80°.

.    "Floraderm", produs de Laboratoarele Medica din Romania. Contine: brusture, echinaceea, urzica, chlorella. Ajuta in infectii cutanate, intretinerea unghiilor (unghii casante) si a parului.

.    Alifia de echinacea (produs de Plant Extract - Cluj): in tratamentul local al plagilor care se vindeca greu, in infectii locale cu bacterii, ciuperci, virusuri - virusul herpetic, eczeme. Se aplica de 2-3 ori/zi.

.    Cea mai buna perioada pentru curatirea pielii - in special la operatii minore asupra cosurilor, furunculelor este perioada lunii in descrestere. Nu se formeaza cicatrice cand Luna este in descrestere.

.    Pentru orice fel de ingrijire a pielii sunt bune zilele Capricornului.

.    Pentru boli de piele: dermatoze rebele, eczeme vechi si psoriazis se recomanda: ceai detoxifiant de sanziene galbene si panseluta salbatica (trei frati patati). Se bea un litru ceai/zi, pe stomacul gol, pana la pranz. Tratamentul dureaza min. 14 zile. Se tine regim. Se mai pot face combinatii cu alte plante: urzica, mesteacan, papadie, lemn-dulce, cimbru, cimbrisor.

.    In situatia in care pielea este uscata si se descuameaza, se poate folosi preparatul "Crema de maini cu 5 uleiuri vegetale si ceara de albine". Este produs de firma Ardes Cosmetici din Italia. Contine ceara, ulei de masline, morcov, in, germeni de grau, migdale dulci.

.    Papadia este depurativa, tonica, drenoare hepatica si laxativa. in acnee (combinata cu trei-frati-patati), furunculoza, pete de ficat, dermatite, herpes, se poate folosi intrega planta de papadie: frunzele verzi in salate sau uscate la ceai, iar radacina sub forma de pulbere (1 lingurita rasa de 3 ori/zi, pe stomacul gol). Florile de napraznic regleaza hormonal, cresc imunitatea (fata de factori chimici, biologici, radioactivi) si revigoreaza. Administrata mai ales sub forma de pulbere (1 lingurita de 4 ori/zi sublingual, apoi inghitita) ajuta in caz de sclerodermie, eczeme, pete senile, herpes, combate cancerul de piele, dermatoze provenite de la soare, substante chimice sau radiatii.

Pielea sensibila si afectata este bine sa fie spalata cu sapun Johnson, sapun lichid de la firma "Forever Living Products", Dove sau sapun lichid cu K de la firma Hofigal.

.    "Ulei de catina" produs de SC Hofigal, Romania. Are actiune regeneratoare asupra metabolismului celular. Contine vitamine liposolubile: vitaminele D, E, F, K, beta-caroteni, produsi polifenolici cu activitate puternic antiinflamatoare, lecitine (saruri de Ca si Mg), acizi grasi nesaturati (acidul gama-linoleic ca precursor al multor enzime organice). Intern, ajuta in afectiuni dermatologice (psoriazis, LED forme cutanate), ORL (cu atroficitate si inflamatie), cardiovasculare, aparat digestiv, hepatite, uro-genitale, neurologice si psihice. Este antianemic. Prin beta-caroten stagneaza afectiuni oculare (hemeralopie, prezbitism, keratomalacie, miopie, astigmatism, hipermetropie, glaucom, cataracta). Extern, vindeca eczeme, arsuri, degeraturi, alergodermii, psoriazis, rani. Protejeaza la radiatii. Se iau 20 picaturi (copii 5 picaturi) de 3 ori/zi, timp de 1 luna, in cure de 2-3 ori/an.

. Cura de dezintoxicare de min. 3 saptamani cu 3 pahare/zi suc de orz verde.

O boala care a produs panica de curand pe teritoriul Americii a fost antraxul (dalac). Aceasta este o tumoare inflamatorie a tesutului celular de sub piele, produsa de microbi, greu vindecabila.

In dermatozele infectioase, in infectiile micotice sau bacteriene este bine venita o cura de bai calde cu sare grunjoasa sau marina (7 linguri/1 1 apa). Se tine locul afectat 15 min. In aceasta apa. In tratarea eczemelor, infectiilor bacteriene sau cu ciuperci, sclerodermie, cand nu este o faza acuta sau dermatoze care se agraveaza in mediu umed, se pot face bai cu extract complet de flori de fan, concomitent cu o cura de dezintoxicare interna cu plante (trei-frati-patati, soc, angelica etc). Aceste bai sunt eficiente deoarece alaturi de fan cresc plante dezinfectante extern: trifoiul rosu combate ciupercile parazite, piciorul-cocosului este antibacterian ca si patlagina, care reface si tesuturile, dragaica este cicatrizanta, cimbrisorul si coada-soricelului sunt antiinflamatoare si antialergice etc.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente