Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre Tratamente vitaminele si imunitatea, Rolul vitaminelorVITAMINA B2 (lodoflavina, riboflavina)


Origine si constitutie: numita si vitamina de crestere, are o raspandire mare in ambele regnuri - animal si vegetal. Este ubicuitara, gasindu-se in painea alba, mazare, fasole verde, spanac, salata, rosii, lapte, carne, oua. Cu o compozitie chimica complexa (contine un glucid numit riboza), este de culoare galbena, face parte din grupul pigmentilor numiti flavine si este distrusa de ultraviolete.

Proprietati: riboflavina este un constituent celular, jucand un rol extrem de important in procesele de crestere si respiratie celulara, datorita faptului ca intra in componenta fermentului respirator galben Warburg. Mai are rol metabolic (lipide, proteine, glucide - scade glicemia la diabetici). Participa la procesele de oxidare si fosforilare.

AVITAMINOZA B2 (ariboflavinoza)
Etiopatogenie: carenta apare datorita unui aport insuficient sau tulburari diges­tive (leziuni hepatice, pancretice), iar tulburarile in procesele de oxidare si fos­forilare explica fenomenele morbide caracteristice.


Simptomatologie: aspectul clinic al acestei carente vitaminice este caracterizat printr-o serie de semne, dintre care mai importante sunt:

Semne oculare: opacitatile corneei sunt cele mai grave: apoi irite, ambliopii. Orbirea la stralucirea extraordinara a zapezii la inaltimi mari, s-ar datora distrugerii de catre razele ultraviolete a ribofiavinei (accidente survenite la alpinisti, la foarte mari ascensiuni - Himalaya).

Semne cutanate si mucoase: dermatita, stomatita, ca si cheilita angulara (fisuri la comisurile labiale) sunt caracteristice: parul devine friabil si se albeste. Semne nervoase si sanguine: apatie, facies de Parkinson, ataxie, dismetrie, kinezii, nistagmus, anemie.

Evolutie, complicatii: evolutia este progresiva, daca persista carenta si leziunile digestive. Complicatiile redutabile sunt cataracta si irita.

Tratament: boala este rara. Este grava numai datorita opacitatii corneene. O alimentatie echilibrata (mai putine conserve) previne boala, iar vit. B2 (rtboflavi-jna), 40 - 50 mgperos sau in injectii intramusculare (fiole de 5 mg sau 10 mg), ca si lingestia de drojdie-de-bere vindeca avitaminoza.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente