Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre Tratamente vitaminele si imunitatea, Rolul vitaminelorVITAMINA A (axeroftol/retinolum)Se mai numeste vitamina antixeroftalmica sau axeroftol sau vitamina cresterii.

Origine: are dubla origine, gasindu-se in ambele regnuri, si animal si vegetal; astfel, o gasim in untura de peste, lapte, unt, galbenus de ou, rinichi si indeosebi ficat, dar si in morcovi (carote), rosii, spanac, ardei, varza, sfecla rosie, patrunjel, caise, dovleac etc. Cu cat alimentele vegetale sunt mai viu colorate, cu atat sunt mai bogate in vitamina A. Constitutia chimica: vitamina A este un alcool nesaturat, care se formeaza din b-caroten sau provitamina A, sub actiunea fermentului carotinaza.

Functii si proprietati: este rezistenta la actiunea caldurii, dar nu rezista la lumina, ultraviolete si oxigen.

Roluri: asupra cresterii organismului; asupra vazului; antiinfectios; este vita­mina tegumentului si a mucoaselor (afectiuni digestive, respiratorii etc).

AVITAMINOZA (HIPOVITAMINOZA) A
Carenta vitaminei A da nastere unor stari patologice importante denumite hipo-sau avitaminoze A.

Etiopatogenie: un aport alimentar sarac in vitamina A, ca si suferintele hepato-pancreatice si intestinale pot duce la fenomene de carenta.

Semne:
a) Oculare - hemeralopia, scaderea acuitatii vizuale.

- Xeroftalmia: inflamatia corneei si a pleoapelor, care poate duce la orbire, de unde si denumirea de vitamina antixeroftalmica (xeros = uscat: ophtalmus = ochi).

- Keratomalacia: distrugerea corneei la sugari, ce ar duce la orbire.

b)  Cutanate si mucoase -xerodermia (uscarea pielii) si keratinizarea pielii, colorarea pielii, in regiunile palmara si plantara, in galben-canar; modificari ale fanerelor (par friabil, unghii cu striatii etc).

c) Digestive - inapetenta si diaree.

Tratament si profilaxie: tulburarile de mai sus sunt reversibile, afara de cazul leziunilor grave de cornee.

Se vor da alimente cu continut bogat in vitamina A si preparate de vitamina A (drajeuri, picaturi sau injectii intramusculare 50 000 - 100 000 u.i.). Cand carenta nu este exogena, se va trata afectiunea hepatica sau pancreatica, care impiedica absorbtia intestinala a grasimilor - si deci si a vitaminei A. In cazul unei suprado-zari (manifestata la bolnav prin anorexie, cefalee, artralgii etc), se suspenda administrarea vitaminei A.

Profilaxie. Cantitatea de vitamina A necesara in 24 de ore este de 5 000 - 8 000 u.i. Copii au nevoie de o cantitate mai mare, mai ales iarnaCopyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente