Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre aparatul locomotor boli, bolile aparatului locomotor cum ar fi: reumatism, reomatismul, antiinflamator si anestezic Ón osteoartroze, osteoporoze, scleroza, referatULCERUL DE DECUBIT (ulcerul ischemic de presiune - escara)

 


Escara nu trebuie considerata o simpla leziune a pielii si tratata ca atare. Frec≠venta sa este in crestere. 70% dintre bolnavii cu escara au peste 70 de ani. Frec≠vente inainte, in spitalele de neurologie, de geriatrie si in caminele-spital, escarele, in prezent, sunt tot mai des intalnite in spitalele de ortopedie, de acuti, de chirurgie, traumatologie, reanimare. Escara este o necroza ischemica a tesuturilor cuprinse intre planul osos si structura de sustineresi planul de compresiune (planul dur al patului sau fotoliului). Factorul ischemogen actioneaza din afara, prin intermediul presiunii (ulcer ischemic de presiune). Ar putea fi, deci, incadrat in patologia vasculara ischemica.

Necroza se datoreaza ischemiei prelungite, provocate de compresie prin imobilizare prelungita. Zona cea mai afectata este proeminenta sacrala - in pozitia culcat pe spate, trohanterul mare - in pozitia culcat pe o parte si tuberozitatea ischionului - in pozitia sezanda. Mai afecteaza si calcaile, maleolele, spinele iliace si rotula - in pozitia de decubit ventral. In timpul somnului, la omul normal, apar perioade de imobilitate pe intervale mai lungi si totusi nu apar escare, datorita mecanismului reflex de aparare (mai mult de 10 schimbari de pozitie pe ora), care permite in cateva secunde aportul normal de oxigen. Escarele sunt deci provocate de lipsa de oxigen, datorata presiunii prelungite. Intervin si alti factori favorizanti: imobilizari prelungite prin boli grave, mai ales neurologice; imobilizari prin terapii cu neuroleptice si tranchilizante; aparate ghipsate, anestezice; factori care diminua presiunea arteriala si impiedica aportul de oxigen (hipotensiune, hipovolemie, colaps), stari hipoxemice, socul, anemia, febra, insuficienta cardiaca grava etc. Nu se poate ignora factorul "varsta", care scade regenerarea tisulara. In mod obisnuit, escarele apar in caz de paralizii, dementa senila, casexie canceroasa, sedative puternice, temperaturi mari la bolnavul varstnic etc.


Simptomatologie, semnalul este "placa eritematoasa" care evolueaza rapid ca≠tre leziune dermo-epidermica, leziuni cutanate, pentru ca, in final, sa cuprinda toate tesuturile, inclusiv periostul.

Escara cu evolutie supraacuta (galopanta) este o forma clinica, ce evolueaza in cateva ore (1 - 6 ore). Apare la varstnicii cu afectiuni neuro-psihice, la care se declanseaza imediat criza de adaptare, sau la bolnavii cu accidente vasculare cerebrale repetate. Probabil ca intervin si modificari neurodistrofice rapide si profunde. Leziunea evolueaza rapid in profunzime, pe orizontala si verticala, si nu raspunde Tratamentului. In orice escara prognosticul este sumbru.

Profilaxia vizeaza calitatea lenjeriei, mentinerea acesteia uscata, prin schimbare frecventa, indepartarea cutelor si firimiturilor de paine, igiena riguroasa a pielii, alimentatie corecta. Se combate imobilismul absolut, se impune schimbarea de pozitie la 2 - 3 ore, si protejarea reliefurilor dure, prin utilizarea de colaci de cauciuc, perne sau saltea extramoi. Concomitent se ingrijeste meticulos pielea, tegumentele se spala de mai multe ori pe zi, cu sapun si apa calda, si se usuca. Se aplica lotiuni sau creme, se pune pudra fina, de talc in zonele umede, dupa uscare etc. O atentie speciala se acorda incontinentei urinare si anale, prin spalare constiincioasa cu sapun si apa si uscare. Se practica zilnic frectii si masaje usoare. Alimentatia va fi completa. Se adauga transfuzii, vitamine, antianemice, anabolizante. Fundamental, in profilaxia si Tratamentul escarelor, ramane "programul rotatiei continue", care presupune ingrijire continua, cu participarea intregului personal (medic, asistente, infirmiere). Tratamentul curativ al escarelor este descurajant. El urmareste: - diminuarea presiunii planurilor dure;

- indepartarea detritusurilor necrotice;

- combaterea infectiei, cu sterilizare (Proteusul si Piocianicul sunt rezistente) cu solutii 1 % alcoolica sau apoasa - de violet de gentiana sau cristal violet, ri vanol 1 %, fenosept, raze ultraviolete, pansarea moale a plagii cu pomezi, pudra, solutii (clorura de sodiu), indepartarea puroiului, administrarea de gentamicina;

- stimularea locala a epitalizarii (Jecozinc, Cutaden, insulina, pantotenat de sodiu, anabolizante, vitamina A).

In concluzie, aparitia escarelor reprezinta o catastrofa la bolnavul varstnic.


Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente