Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre bolile stomacului bolile precum ulcerul, gastrita, constipatia Tratamente si remedii naturiste. Retete sanatoaseGASTRITELE ACUTE


Gastrita acuta simpla (prin indigestie)
Este cea mai obisnuita forma a gastritelor acute si apare in urma consumului de alcool in cantitati mari, dupa mese copioase, condimente sau mese grele (ciuperci, moluste, grasimi).Simptomatologie: dureri in epigastru, curand dupa masa, insotite de gust rau, greturi, sialoree si varsaturi, la inceput alimentare, apoi bilioase sau mucoase. Tranzitul intestinal poate fi nemodificat, dar pot surveni diaree sau constipatie. Ca semne generale se intalnesc cefaleea, astenia, starea de indispozitie, inapetenta si chiar repulsia pentru mancare.

Examen obiectiv: bolnavul este slabit, cu pielea uscata si palida. Limba este saburala, abdomenul este dureros la palpare in epigastru. Cateodata, apare si un herpes labial.

Examenul sucului gastric arata o mare cantitate de mucus, iar gradul de aciditate este variabil. La examenul radiologie se constata mult lichid de hipersecretie, peristaltism exagerat sau hipotonie gastrica, spasm piloric; de regula se noteaza o intarziere in evacuarea bariului.

Diagnosticul pozitiv se bazeaza pe datele clinice, tinand seama de aparitia brusca a

Simptomelor curand dupa cauza provocatoare.


Diagnosticul diferential se face cu gastritele acute din starile septice sau din bolile infectioase, cu o colecistopatie acuta, o apendicita acuta, cu debutul unei hepatite epidemice, cu unele intoxicatii, cu varsaturile de natura central-nervoasa. Uneori, prima manifestare a ulcerului gastro-duodenal poate sa imbrace aspectul gastritei acute. De asemenea, sa nu uitam manifestarile pe care le poate avea sarcina in primele saptamani.

Evolup a gastritei acute simple dureaza 2-5 zile, mergand spre vindecare. Gas­tritele acute neglijate sau repetate pot evolua spre cronicizare.

Tratamentul profilactic consta in evitarea cauzelor care provoaca boala.

Tratamentul curativ are la baza, in primul rand, regimul dietetic. In primele zile se va prescrie un regim hidric cu ceaiuri de menta, musetel, tei si supe de zarzavat, strecurate. Dupa doua zile se pot introduce piureuri de legume, gris, orez, paste fainoase, lichide nu prea dulci, mere rase; ulterior, in functie de evolutie, se vor da lactate, oua fierte, carne slaba fiarta, perisoare in aburi, budinci.

Tratamentul se poate incepe cu incercarea de a provoca o varsatura pentru evacuarea stomacului. Durerile vor fi calmate prin aplicarea unor comprese umede alcoolizate si prin injectii cu papaverina sau atropina. In caz de deshidratare se recomanda solutie clorurosodica izotonica, subcutanat, sau solutii clorurate si glu-cozate in perfuzii intravenoase. La nevoie, in starile mai grave, cu hipotensiune, se vor administra analeptice.

Gastrita acuta coroziva
Definitie: este consecinta accidentelor constand in inghitirea unor substante caustice: hidrat de sodiu, acid sulfuric, azotic, clorhidric, acetic, sublimat - sub­stante care provoaca necroze pe diferite intinderi ale mucoasei gastrice.


Simptomatologie: dupa ingerarea causticului, primul simptom il constituie du­rerea extrem de intensa, cu localizare epigastrica si retrosternala, urmata imediat de disfagie, dupa care survin varsaturi incoercibile. Prin varsaturi se elimina substanta ingerata, apoi varsaturile devin brune si urmeaza hematemeze repetate. Starea bolnavului este foarte grava, cu soc; se adauga fenomenele pe care toxicul le-a provocat asupra altor organe (rinichi, ficat).

Evolutia gastritei corozive merge spre vindecare, cu procese cicatriceale defor­mante, mutilante, la nivelul stomacului (si al esofagului); uneori, se poate complica cu o perforatie a stomacului sau cu o gastrita flegmonoasa.

Diagnosticul se bazeaza pe tabloul clinic grav si pe identificarea agentului caustic care a provocat afectiunea, si in plus, pe prezenta unor leziuni necrotice la nivelul buzelor si in cavitatea bucala; de regula se intalneste si tabloul clinic al esofagitei corozive.

Tratamentul trebuie facut de urgenta. Este contraindicata introducerea unor sonde pentru spalatura gastrica, din cauza pericolului de perforatie. Se prefera administrarea unor solutii neutralizante, prin ingestie. Solutiile neutralizante sunt mentionate la Tratamentul esofagitei corozive. Alimentatia orala fiind un timp imposibila, se va recurge la clisme alimentare si la alimentatia parenterala. In cazurile usoare sau cand stadiul bolii permite acest lucru, se prescriu lapte, supe de zarzavat, oua moi; treptat se va trece la biscuiti, piscoturi, smantana, frisca, piureuri, fainoase, branza proaspata de vaca, perisoare fierte in aburi. Dupa cateva saptamani se va ajunge la o alimentatie obisnuita.

Bolile aparatului digestiv

Pentru calmarea suferintelor se vor administra antispastice si analgetice, in in­jectii sau supozitoare, iar pentru a combate deshidratarea si starea de soc se vor injecta solutii cloruro-sodice sau glucozate, analeptice sau se va recurge la tra­tamentul pentru desocare.

Gastrita alergica
Este provocata totdeauna de un alergen, de obicei alimentar (lapte, raci, peste, ou etc.) si are un tablou clinic violent, care se instaleaza imediat dupa ingerarea alergenului: dureri epigastrice violente, greturi, varsaturi, anxietate. Deseori apar pe tegumente placi urticariene, iar la examenul sangelui se constata eozinofilie.

Diagnosticul este inlesnit de recidivele bolii, care apar ori de cate ori bolnavul consuma un anumit aliment.

Tratamentul este cel obisnuit in gastrita acuta simpla; in plus se vor administra antihistaminice: Romergan, Feniramin, Nilfan. Pentru viitor se recomanda bolnavului sa nu mai consume alimentul incriminat sau sa se incerce o desensibilizare fata de alergen.In general, Tratamentul gastritelor acute este in principal igieno-dietetic (repaus la pat si dieta), rehidratare (solutie glucozata si cloruro-sodica izotonicain perfuzie de 2 - 31) si dupa caz antispastice, analgetice, antivomitive (Scobutil fiole, supozitoare sau comprimate) cu sau fara Torecan, adeseori se administreaza papaverina, (o fiola de 40 mg), Plegomazin (o jumatate de fiola), metoclopramid (o fiola i.m.), supozitoare de Emetiral sau Lizadon. In gastrita flegmonoasa se administreaza antibiotice in doze mari (penicilina G), interventie chirurgicala, cu drenaj etc. In gastrita hemoragica sunt necesare transfuzii de sange, spalaturi gastrice cu solutii clorurp-sodice-izotonice, alcaline, cimetidina si in cazuri extreme, interventii chirurgicale.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente