Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.
Meniu aparatul cardiovascular
 Medicatia Tonicardiaca
 Medicatia Antiaritmica
 Vasoconstrictoarele
 Hip0tens0arele
 Notiuni De Semiologie Cardiaca
 Semne Fizice
 Probe Hemodinamice
 Electrocardiografe
 Examenul Radiologic Al Inimii
 Semiologie A Vaselor Periferice
 Endocarditele
 Eritrocitele hematii sau globule rosii
 Granulocitele
 Limfocitele Sl Plasmocitele
 Trombocitele
 Grupele Sanguine Hemoliza
 Monocitele Sl Macrofagele
 Vasodilatatoarele Locale
 Hemostaza Sl Coagularea Sangelui
 Rolul Asistentei Medicale In Ingrijirea Bolnavilor Cu Afectiuni Cardiovasculare
 Fiziologie

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre aparatul cardiovascular

GRUPELE SANGUINE - HEMOLIZAHematiile contin substante numite aglutinogene, iar plasma, substante numite aglutinine, care sunt anticorpi naturali, denumiti si izoanticorpi. Dupa repartitia aglutinogenelor si aglutininelor se deosebesc patru grupe sanguine.c8u2920cr31njiCei din grupa 0 (I) se numesc donatori universali, iar cei din grupa AB (IV) primitori universali. in afara acestor antigene se mai cunoaste si factorul Rhesus, antigen care se gaseste la aproximativ 85% dintre oameni.

Daca nu se respecta grupele sanguine, in cursul transfuziilor pot aparea accidente de hemoliza, uneori mortale. Accidente hemolitice mai pot aparea si la nou-nascutul al carui tata este Rh-pozitiv si mama Rh-negativa. Hemoliza este insa si un fenomen normal. Durata vietii unei hematii fiind de 120 de zile, in fiecare zi se distruge aproximativ o sutime din numarul total al eritrocitelor, eliberandu-se hemoglobina. In starile patologice, hemoliza se exagereaza.

Cand hemoliza este brutala, apar anemii acute si tubulonefrite acute; cand este lenta, apar anemie si icter: icter hemolitic sau anemie hemolitica. Diagnosticul de anemie hemolitica acuta se bazeaza pe asocierea scaderii brutale a hematiilor cu hemoglobinurie si tubulonefrita. Semnele de laborator ale hemolizei se grupeaza in doua categorii: - unele sunt comune oricarei hemolize: hiperbilirubinemie indirecta, urobilinu-rie si reticulocitoza,

- altele sunt specifice unei forme. Astfel, in caz de fragilitate globulara, scade rezistenta osmotica a hematiilor; in caz de hemoliza prin substante plasmatice, se pun in evidenta in sange hemolizine (testul Coombs pozitiv).

Examenul clinic este foarte important in bolile sangelui si ale organelor hemato-poietice. Interogatoriul trebuie sa precizeze profesia bolnavului (o intoxicatie profe­sionala poate fi cauza unei boli de sange), medicamentele primite (aminofenazona, Alindorul, Rheopyrinul, sulfamidele, metiltiouracilul etc. deprima maduva).


Simptomele prezentate de bolnav sunt de asemenea utile stabilirii diagnosticu­lui: astenia intensa sugereaza o leucoza; slabire exagerata, o neoplazie; hemora­giile, o anemie; hemoragiile care insotesc o adenopatie, o leucoza acuta. Paloarea evoca o anemie; hipercoloratia, o poliglobulie; elementele purpurice, diateza he-moragica. Adenopatia se intalneste frecvent in bolile sangelui (boala Hodgkin, leu-coze, mononucleoze infectioase), in cancer, sifilis, tuberculoza etc.

Si aspectul ganglionilor ofera informatii: adenopatia tuberculoasa este moale, cea din boala Hodgkin este ferma si de obicei unilaterala, in neoplazii este dura, iar in leucemia limfoida bilaterala, simetrica si voluminoasa; adenopatia axilara se intalneste in procese inflamatorii ale membrului toracic, boala Hodgkin, neoplasme (bronsice la barbat si de san la femeie); adenopatiile inghinale sunt usor de recunoscut, fiind superficiale. Dupa etiologie pot fi inflamatorii (pornind de la o inflamatie a membrului pelvian, a organelor genitale sau a regiunii anale), tuberculoase, secundare unui cancer al rectului, veneriene etc. Adenopatiile generalizate se intalnesc, de obicei, in boala Hodgkin (predomina in regiunea cervico-axilara), leucoza limfatica (simetrice si voluminoase) si boala Brill-Symmers.


Splenomegalia (marirea de volum a splinei) insoteste, de asemenea, numeroase boli de sange si boli ale sistemului reticulo-histocitar. Diagnosticul bolilor sangelui si ale organelor hematopoietice se bazeaza in mare masura pe explorari de laborator: hemograma, mielograma, timp de sangerare si de coagulare. Uneori sunt indispensabile insa si alte examene: electroforeza, punctia-biopsie ganglionara, puneti a splenica.Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate

HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente