Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre aparatul respirator si caile respiratorii si plămanii. Caile respiratorii sunt reprezentate de cavitatea nazala, faringe, laringe, trahee si bronhii boli si Tratamente naturisteGENERALITATI ANATONICE ALE APARATULUI RESPIRATOR


Aparatul respirator este alcatuit din doi plamani si din conductele aeriene, for­matiuni care se divid spre periferie astfel: parenchimul pulmonar - in lobi, seg­mente (zone), lobuli, acini si alveole; conductele aeriene - in trahee, bronhii, bron­hiole si canale alveolare. Fiecare segment sau lob are o independenta fiziologica si patologica relativa, procesele inflamatorii avand adeseori o distributie topografica lobara (lobite) sau segmentara (zonite).

Plamanul drept are trei lobi, cel stang doi. Lobii sunt despartiti prin scizuri si sunt alcatuiti din segmente si lobuli.


Legatura dintre plamani si peretele toracic este realizata prin pleura, o seroasa dubla, parietala, in contact intim cu peretele toracic si viscerala, care acopera plamanii, mulandu-se pe scizurile interlobare. Intre cele doua foite se afla cavitatea pleurala, cu presiune usor negativa (mai mica decat presiunea atmosferica) si continand o cantitate minima de lichid. Datorita pleurei, plamanii sunt intim legati de peretele toracic, urmand miscarile acestuia.

Aerul patruns prin orificiile nasului, trece prin faringe, laringe si trahee, care in dreptul vertebrei T4 se bifurca in cele doua bronhii principale. Locul unde bronhiile patrund in plamani se numeste hil. Ultimele ramificatii ale bronhiilor, se termina la nivelul acinului, care este un conglomerat de alveole. Alveola, elementul functional respirator, este unitatea cea mai mica de parenchim. in alveole au loc schimburile respiratorii.


Sistemul vascular al plamanilor este alcatuit dintr-o retea nutritiva, formata din arterele bronsice si o retea functionala, care provine din arterele pulmonare. La nivelul ultimelor ramuri ale arterelor pulmonare - capilarele pulmonare - au loc schimburile gazoase. Reteaua capilara are o suprafata de 120 - 150 m2, permitand ca prin plamani sa treaca in fiecare minut 6-71 sange.

In conditii de repaus nu functioneaza toate capilarele, care devin insa active in conditii de suprasolicitare (efort, procese patologice). Aceasta este rezerva func­tionala a plamanului.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente