Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre bolile esofagului si duodenului, aparatul digestivSTENOZA ESOFAGULUI


Definitie: stenoza esofagului este o ingustare mai mult sau mai putin pronuntata a conductului esofagian. Stenozele esofagiene sunt localizate in mod obisnuit in cele trei locuri de stramtoare fiziologica ale esofagului.

Etiologie: pe primul plan al cauzelor care pot duce la stenoza esofagiana stau ingestiile de substante caustice. Mai sunt responsabile de stenozari si urmatoarele cauze: inghitirea unor corpi straini, ulcerul peptic esofagian, starile postinfectioase.

Simptomatologie: debutul bolii este anuntat de aparitia disfagiei, care initial survine doar in inghitirea alimentelor solide. Ulterior, disfagia se accentueaza si bolnavul nu mai poate. Inghiti nici lichidele. Esofagul se va dilata deasupra stricturii si alimentele se vor acumula in punga formata; din cand in cand bolnavul va avea nevoie sa goleasca aceasta punga, prezentand varsaturi esofagiene. Pe masura ceva fi redusa posibilitatea de alimentare, bolnavul va slabi si se va deshidrata.


Examenul radiologie va evidentia nivelul stricturii si punga suprastricturala. Esofagos-copia releva stenoza si in acelasi timp permite prelevarea unui fragment de tesut pentru biop­sie (diagnosticul pentru suspiciunea de steno-zare canceroasa).

Diagnosticul pozitiv va fi pus pe baza ante­cedentelor (ingerare de caustice, corpi straini), a datelor clinice, a esofagoscopiei si a exame­nului radiologie.

Diagnosticul diferential va fi facut cu, cu spasmul esofagian si cu spasmul cardiei si cancerul esofagian.

Evolutia stenozei esofagiene este pro­gresiva si duce la denutritia si deshidratarea bolnavului.

Tratamentul consta in dilatari progresive ale esofagului pe cale perorala, cu ajutorul son-


Delor esofagiene, sau pe cale retrograda, prin gastrectomie. Se va combate spasmul , supraadaugat cu ajutorul antispasticelor si, in cazurile avansate, cu denutritie, se va asigura reechilibrarea nutritionala a bolnavului.

Tratamentul chirurgical este impus de multe ori de evolutia bolii, cu grija de a se asigura alimentatia bolnavului (eventual prin gastrostomie). Postoperator, pana la restabilirea tranzitului esofagian, se va prescrie o alimentatie progresiva, cu lichide si semilichide, si se vor folosi toate mijloacele de reechilibrare pe cale parenterala.
Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente