Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.
Meniu aparatul urinar
 Glomerulonefritele
 Glomerulonefrita Difuza Acuta
 Glomerulonefrita Difuza Cronica
 Sindromul Nefrotic
 Nefropatiileinterstitiale Pielonefritele
 Nefropatiile Vasculare
 Insuficienta Renala Cronica
 Litiaza Renala
 Insuficienta Renala Acuta
 Nefropatiile Tubulare Nefropatia Tubulara Acuta tubulonefroza acuta

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre aparatul urinar si boli renale nefropatii, guta si Tratamente sanatoase

INSUFICIENTA RENALA ACUTA
Definitie: este o suferinta renala grava, caracterizata prin suprimarea brusca a functiilor renale (excretoare, metabolice, umorale), exprimata clinic prin hiperazo-temie, oligurie sau anurie, cu evolutie catre coma uremica.

Etiopatogenie: cauzele sunt multiple si localizate prerenal (stari de soc, insufi­cienta cardiaca acuta, mari deshidratari, supradozaj de catecolamine presoare), re­nal (necroze tubulare acute, accidente hemolitice, intoxicatii acute cu tetraclorura de carbon, pesticide, parathion, sulfamide, fenilbutazona, salicilati, antibiotice, glomerulonefrite sau pielonefrite acute) si postrenal (litiaza renala, tumori prqstatice, tumori stenozante).

Tabloul clinic, asemanator celui prezentat la referatul "Nefropatia tabulara acuta", asociaza semnele afectiunii cauzale cu cele ale intoxicatiei uremice pe fond oli-goanuric. Primul stadiu, de agresiune, este urmat de faza oligoanurica (8 - 10 zile) si de faza de reluare a diurezei, insotita la inceput de poliurie. Semnele clinice in primele doua stadii sunt: oboseala, anorexie, varsaturi, halena amoniacala, diaree, respiratie Kiissmaul sau Cheyne-Stokes, diateza hemoragica, somnolenta, convul­sii, agitatie sau coma. Explorarile paraclinice evidentiaza acidoza, cresterea pro-dusilor de putrefactie intestinala (indol, scatol, fenol), hiperpotasemia, hipocalce-mia, hiperglicemia, hiperazotemia (4 - 12 g%e).

Prognosticul depinde de durata insuficientei renale. Daca functia renala se restabileste catre a 5-a sau a 6-a zi, bolnavul se vindeca. Daca functia renala nu se restabileste rapid, apar tulburarile biologice prezentate. Aplicate la timp, metodele moderne de epurare extrarenala permit vindecarea definitiva, rinichii recuperandu-si in intregime functiile.

Tratamentul este cel indicat in tubulonefroza acuta. Se adreseaza la inceput cauzei (socul hipovolemic, hemoragiile, deshidratarile, inlaturarea agentilor toxici). Inperioada oligo-anurica se combate retentia azotata printr-un regim gluco-lipidic, care sa furnizeze 2 000 cal/zi, cu aport redus de apa (500 - 700 ml/zi), cu sare si potasiu in cantitate redusa. Acidoza se combate cu solutie de bicarbonat de sodiu 14 g%o (200 - 300 ml/zi), iar hiperpotasemia cu 50 - 100 ml calciu gluconic, bicarbonat de sodiu 2 - 3 % (10 - 50 ml), glucoza hipertonica asociata cu Insulina. Catabolismul proteic reclama administrarea de anabolizante (25 mg testosteron i.m. zilnic; Madiol 25 mg/zi; clortestosteron 1 fiola la 2 zile sau Naposim). In cazurile foarte grave se recurge la hemodializa. Se combate anuria cu perfuzii de manitol 20%, dar, in speical, cu furosemid (2 g/24 de ore, la intervale de 3 ore), pentru fortarea diurezei. Cand este cazul, antibiotice cu toxicitate renala redusa (penicilina, ampicilina, oxacilina, eritromicina), masa eritrocitara sau sange integral proaspat, Plegomazin 25 mg i.m. (combaterea greturilor si a varsaturilor), sedative.


Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate

HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente