Contine tanin, acid
galic, acid elagic, inozitol, ulei volatil, alfa si beta hidroiuglona,
iuglona, vitamina C, flavone si substante mi-nerale.
Utilizare. Intern.
Astringent datorita taninurilor, cu propri-
etati usor hipotensive, hipoglicemiante si antialergice, antiin-flamator, dezinfectant urinar, antidiareic, antiseptic gastro-intestinal. In enterite acute, diabet zaharat, infectii si edeme renale.
Uleiul din seminte format din acizi grasi, din care peste 55% linoleic, este recomandat in alimentatia dietetica pentru prevenirea aterosclerozei.
Singure sau impreuna cu frunze de salvie micsoreaza transpiratia. Ceaiul de frunze de nuc, asociat cu bai locale, ajuta la vindecarea leucoreei (scurgere alba).
Extern: antiseptic. Sub forma de bai generale intareste organismul, ajuta vindecarea diferitelor boli de piele ca: eczeme, ulceratii, furunculoza. Sub forma de comprese se folosesc in bai de ochi.
Din frunze de nuc se mai poate prepara o alifie care ajuta la vindecarea ranilor.
Intern: infuzie - o lingura frunze la 250 ml apa clocotita; se beau 2 ceaiuri pe zi (diaree).
O infuzie mai concentrata: 25 g frunze la 250 ml apa clocotita; se iau 4-5 linguri pe zi.
Extern, tot ca infuzie: 20 g de frunze la 250 ml apa clocotita; se utilizeaza in afectiuni ale gatului si stomatite, sub forma de gargara.
Pentru bai : decoct: 120 g de frunze in 4-5 litri de apa, timp de 20 minute. Lichidul obtinut se amesteca cu apa din
cada care trebuie sa aiba o temperatura de 36^. Se sta in baie 20-25 minute.
Se mai poate prepara o alifie care ajuta la vindecarea ranilor: se macereaza 15 g frunze maruntite in 120 g ulei de floarea soarelui, la temperatura camerei. Dupa 8 zile vasul in care se afla acest amestec se pune in baia de apa in fierbere si se lasa timp de 2 ore, se strecoara lichidul prin tifon sau panza, i se mai adauga 20 g de ceara de albine si se pune din nou pe baia de apa timp cjp 25 de minute. Se ia de pe foc si se amesteca pana la racire.