Lucerna, utilizata
in mod obisnuit ca nutret, este folosita in medicina naturista de
multa vreme, pentru efectele ei terapeutice. Frunzele de lucerna
contin cantitati mari de beta-caroten, vitamina B, C, D, E si K, dar
si substante minerale: potasiu, fier, calciu si fosfor. Ultimele doua
substante minerale sunt deosebit de utile pentru sistemul osos si
pentru dantura. Datorita continutului crescut de clorofila, lucerna
este un detox-ifiant foarte bun.
Denumirea engleza
a lucernei este alfalfa.
Acest cuvant de
origine araba inseamna "tata" si provine, probabil,
din efectele sale terapeutice si fortifiante.
Utilizare. Se poate utiliza cu mare succes in tulburarile digestiv» acute si cronice, se recomanda in cazurile de balonare, ulcere, anorexie, deoarece contine cantitati mari de
vitamina U (la fel ca si varza cruda sau zeama de varza). Lucerna are actiune alcalinizanta, neutralizand astfel acidul gastric, iar impreuna cu bacilul Acidophilus are actiune antimi-cotica.
Lucerna este si un bun laxativ, diuretic, antipiretic (de scadere a febrei).
Extractul de lucerna este foarte bun pentru varstnici. Fortifica sistemul imunitar si incetineste procesele de imbatranire. Creste puterea fizica, pofta de viata, asigura un somn mai odihnitor. Lucerna este folosita in terapia eistitelor acute si cronice, precum si a prostatitelor. Actioneaza lent, dar eficace. Datorita continutului de vitamina K, lucerna previne sangerarile, faciliteaza coagularea sangelui, scade pierderile sangvine excesive din timpul ciclului menstrual.
Atentie!Dupa un consum de 2-3 luni se recomanda o pauza de o luna. Cei care urmeaza un tratament cu anticoagulante pot consuma extract de lucerna sau alte produse cu vitamina K numai la sfatul medicului.