In scopuri medicinale se folosesc mugurii. Intra in compo-zitia aromatizantului pentru bai. Contine glicizizii feno-lici: salicina si populina; ulei volatil format din betulen, alfa, beta si gama betulenol, humulen, affa cariofilen, taninuri, rezide, ulei gras, acizii malic si galic, saponine, manitol.
Utilizare. Intern se folosesc preparatele din muguri pentru actiunea astringenta usor antiinflamatoare si usor analgezica. De asemenea, are proprietati balsamice, antiseptice, cicatrizante si calmante.
Intern: in bronsite acute, afectiuni renale, antireumatic.
Extern, sub forma de bai, uleiuri sau alifii, mugurii de plop se folosesc la vindecarea ranilor provenite din arsuri, in hemoroizi sau ca antireumatic.
Intern sub forma de infuzie facuta dintr-o lingurita de muguri la cantitatea de 300 ml apa clocotita; se beau 3 ceaiuri pe zi.
Extern se utilizeaza aceeasi infuzie sub forma de bai pentru vindecarea ranilor provenite din arsuri sau bai de sezut in hemoroizi.
Alifia se prepara astfel: 25 g muguri de plop care mai intai se zdrobesc, se amesteca cu 5 g de spirt concentrat; se lasa 24 ore, dupa care se adauga 120 g untura proaspata de porc si 5 g ceara de albine. Se tine pe baia de apa 4 ore, apoi se strecoara printr-un tifon si se freaca pana se formeaza alifia, in acelasi mod se prepara si uleiul, inlocuindu-se untura si ceara cu ulei de floarea soarelui sau rapita.