![]() | ![]() |
Hemiplegia este o paralizie partiala sau totala a unei parti a corpului. Este consecutiva cu o tulburare, reversibila sau nu, a unei regiuni a creierului care comanda functiile voluntare asociate partii respective a corpului.
Lateralitatea cerebrala lezata este in general opusa fata de partea corpului care este paralizata pentru ca suntem la nivelul sistemului nervos motor, de care am vorbit deja, si ale carui cabluri sunt incrucisate (la nivelul gatului). In anumite cazuri, mai ales in cel al unui accident vascular, aceasta hemiplegie poate fi reversibila.
Suntem in prezenta unui mesaj de inhibare a actiunii in raport cu partea paralizata. Aceasta oprire a capacitatii de a actiona, definitive sau de moment, semnifica o saturatie, o oboseala, o uzura. Accidentul vascular aflat adesea la baza mecanismului imbogateste sensul acesteia cu o informatie a vietii care nu circula bine, care hraneste, iriga prost creierul cu care am actionat sau am facut. Este timpul sa-l oprim, dar oare putem, suntem capabili sa acceptam sau sa ne asumam idea? Suntem inca utili daca nu mai suntem buni de nimic?
Oare nu am facut prea mult pana in punctul in care nu am mai fost capabili sa ne oprim?
Este clar ca in cadrul unei hemiplegii reversibile, va fi util, mai ales pentru cei care inconjoara persoana, sa o asigure de locul ei si ca este iubita pentru ceea ce este si nu pentru ceea ce a facut. Bine inteles ca e valabil si pentru cei a caror hemiplagie nu e reversibila, adaugand ideea ca nu a devenit o povara.
Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate |