![]() | ![]() |
Eczema este o dermatoza specifica foarte obisnuita care se manifesta prin roseata, mancarime si o descuamare a pielii. Se intampla ca eczema sa supureze. Sensul global al eczemei este identic cu cel al tuturor dermatozelor. Exista o reactivitate puternica, respingerea agresorului, real sau virtual, extern (agent catalizator) sau intern (alimentatie, stress) si manifestarea cutanata, dezagreabila, cu pusee de mancarime.
In afara de cauzele numite mecanice (alergie, erediate, etc) care nu sunt decat factori agravanti, eczema este o manifestae psihosomatica clasica incat e cunoscuta de medicina occidentala ca atare. Suntem in prezenta unei aparari reactive fata de o agresiune din exterior. Cu cat suntem mai sensibili si reactivi, cu atat reactia va fi mai puternica. Eczema exprima foarte clar ca ceea ce vine din exterior nu ne convine si cautam sa ne aparam.
Exemplele nenumarate de eczeme la copii demonstreaza fie ca traiesc intr-o atmosfera familiala stresanta, fie ca ceea ce parintii le propun (hrana, educatie, etc) le displace sau nu le convine (lapte praf, interdictii permanente, etc).
Numeroasele eczeme apar si atunci cand mama e foarte nelinistita si vrea sa faca totul prea bine, generand o presiune in jur pe care copilul o exprima si o elimina prin eczema.
Exista frecvent si adulti care prezinta crize de eczema in cazul stresului profesional important, iar un motiv major al presiunii este nivelul exigentei, personale sau exterioare.
E interesant sa ne oprim putin asupra descuamarii asociate eczemei. Aceasta eliminare a celulelor cutanate moarte, semn clar al nevoii de a schimba pielea, de a elimina trecutul, genereaza o durificare simultana care nu-i permite schimbarea. E si semnul unei morti a luptei care exista in interior, reactivitatea persoanei fiind sursa acestei lupte. Regasim acest sens intr-o forma marcata in cazul psoriazisului, dar trebuie sa stim ca e prezent in cea mai mare parte a dermatozelor.
Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate |