Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.
Tratamente, retete si terapii naturiste
 Vitaminele
 Vitamina A axeroftol retinolum
 Vitamina D calciferol
 Vitamina Efocoferol
 Vitamina K
 Vitamina B2 lodoflavina riboflavina
 Vitamina B1 aneurina tiamina
 Vitamina B12 ciancobalamina
 Vitamina M acidul folie
 Vitamina C acidul ascorbic
 Vitamina Pp acidul nicotinic
 Vitamina Prutinul

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre Tratamente vitaminele si imunitatea, Rolul vitaminelor

VITAMINA C (acidul ascorbic)Origine: numita si antiscorbutica, dupa rolul sau, este universal raspandita in ambele regnuri - vegetal si animal. Sursa cea mai bogata o dau vegetalele proaspe­te: citrice, fructe, ardei verde, maces, patrunjel, marar, varza, rosii etc. De aseme­nea, o gasim in ficat, rinichi, creier, lapte etc.

Proprietati: este foarte sensibila la caldura, fierberea distrugand-o, de asemenea conservarea prin uscare. Are numeroase roluri: an ti hemoragie, antianemic, antiinfectios. Este un trasportor de hidrogen, deci participa la procesele de oxido-reducere. Este indispensabila la formarea colagenului si tesutului osos. Combate permeabilitatea si fragilitatea capilara si participa la formarea anticorpilor. AVITAMINOZA C (scorbutul)

Etiologie: numita candva si "boala marinarilor", intrucat acestia se hraneau in­deosebi cu alimente conservate, aceasta carenta mai poate aparea si in anumite stari fiziologice (sarcina, alaptare) sau patologice (boli infectioase), cand necesitatea de vitamina C este mult crescuta.

Patogenie: hemoragiile se datoreaza fragilitatii si cresterii permeabilitatii capi­lare. Se adauga si factorul trombopenic, iar scaderea proceselor de oxidare determina tulburari cardio-vasculare si incetarea cresterii. In fine, carenta de vit. C scade anticorpii si deci reduce capacitatea de aparare a organismului.


Simptomatologie: sunt doua categorii de semne mai importante: hemoragice si generale.

Semnele hemoragice: gingivita hemoragica este caracteristica. Durerile cu tumefactii, ca si gingivoragiile ce pot duce la necroze si caderea dintilor, fac ali­mentatia aproape imposibila.

Hemoragiile cutanate (echimoze, purpure, hematoame), ca si alte hemoragii (epis-taxis, hematurie, metroragii, enteroragii) agraveaza boala.

Semnele generale: se traduc printr-o stare de astenie profunda, anorexie, stare subfebrila, anemie, sonmolenta, tahicardie si scaderea T.A.

Examenele de laborator ne arata o anemie cu trombocitopenie. Sangerarea si coagularea sunt normale, desi "semnul garoului" (Rumpel-Leede) este precoce si prezent in peste 90% cazuri.

Diagnosticul nu este greu. Anamneza ca si fenomenele hemoragipare si cele generale sunt foarte importante.

Evolutie: hipovitaminozele sunt reversibile. Formele de avitaminoze netratate pot fi letale, prin complicatiile hemoragice (hemoragii cerebrale, pericardice) sau infectiile intercurente.

Tratament: a) Curativ: alimentatie cu fructe (citrice si vegetale proaspete si admi­nistrare de vit. C per os sau in injectii (100 - 1 000 mg/zi).

b) Profilactic: administrare de vit. C tablete la marinari, sau in stari deficiente fiziologic, sau in cursul bolilor infectioase, ca si o alimentatie adecvata.


Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate

HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente