Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre informatii utile privind cresterea, educatia  terapii si retete naturiste pentru tratarea bolilor copilariei



SISTEMUL NERVOS CENTRAL: DEZVOLTAREA St REVITALIZAREA


Scopul urmatorului grup de exercitii este stabilizarea diferitelor subsisteme ale sistemului psihofizic al copiilor prin mecanismele legaturii biologice inverse (feed-back) si dezvoltarea calitatilor psihice ale fiecarui copil in directia necesara.


S-a demonstrat influenta enorma a starii corpului asupra sistemului nervos central. Activitatea fizica joaca un rol important in desfasurarea normala a proceselor psihice, deoarece exista o legatura stransa intre functionarea sistemului nervos central pe de o parte si a aparatului locomotor al copilului pe de alta parte.


In musculatura scheletului se afla celule nervoase specifice -proprioreceptori, care la contractarea muschilor, dupa principiul legaturii inverse (feed-back), trimit la creier impulsuri stimulatorii. Majoritatea functiilor sistemului nervos central depind de activitatea muschilor. Exercitiile special selectate sporesc tonusul cortexului si, ca rezultat, se mareste capacitatea lui de a functiona, se mareste capacitatea adaptiva si productiva a sistemului nervos central, se activeaza impulsionarea nervoasa suplimentara, necesara pentru tonifierea creierului.

Exercitiile acestui grup influenteaza pozitiv copiii cu sindrom hiperdinamic, care se manifesta maximal la varsta de 6-7 ani. Acesti copii se afla permanent in miscare si nu isi concentreaza atentia decat pentru un timp foarte scurt. Lipsa calitatii de a-si concentra atentia in timpul lectiilor diminueaza abilitatile copilului. De aceea in setul de exercitii au fost incluse exercitiile care ajuta la formarea deprinderii autodirijarii cu aceasta functie psihica.

Sunt incluse, de asemenea, si exercitiile ce folosesc masajul cu contact si cel mai simplu masaj fara contact Efectul masajului fara contact se bazeaza pe sensibilitatea mare a pielii la caldura, care la distanta mica poate simti diferente de temperatura de 0,3oC. Pentru reactia fiziologica este suficienta iradierea cu razele infrarosii de la degetul aflat la departare de 2-3 cm de piele. Receptorii pielii au capacitatea de a simti variatii termice de sute de ori mai mici decat cele degajate de mana omului. A fost stabilit experimental ca putem avea influenta asupra pielii si folosind campul electric degajat de maini. Percepand excitarile termice si electrice, pielea le transforma in impulsuri nervoase, care influenteaza activitatea organelor interne si a creierului. Ca rezultat se elimina tensiunea psihica, se mareste capacitatea de a-si exprima gandurile, se activizeaza memoria si







mimica.Masajul cu contact elimina tensiunea musculara din talie si zona cervicala cu ajutorul excitarii mecanice dozate. Masajul sporeste functiile tuturor straturilor dermice si imbunatateste respiratia pielii. Se accelereaza circulatia sanguina si limfatica si se mareste considerabil numarul fagocitelor. Se imbunatateste metabolismul general si local, conductibilitatea bioelectrica, vascularizarea inimii, creierului si a rinichilor. Se stimuleaza mecanismele autoreglarii. Datorita activarii proceselor de oxidoreducere, din muschii copilului se inlatura oboseala, supraexcitatia si se mareste tonusul sistemului nervos.

Exercitiile acestea pot fi efectuate separat de celelalte in timpul lectiilor sau al orelor, in special atunci cand profesorul vrea sa activeze memoria, gandirea sau atentia copiilor pentru insusirea mai buna a temei. De exemplu, exercitiile 11 si 12 dezvolta capacitatea de memorare si concentrare, trecand de la un anumit tip de activitate la altul, ajuta la memorarea notiunilor dificile. De aceea este bine sa se efectueze exercitiile inainte de noi lectii. Daca se efectueaza exercitiul 12 cu ochii inchisi, eficacitatea lui se mareste de 2 ori. Pentru dezvoltarea memoriei se efectueaza exercitiile care, cu ajutorul masajului, activeaza acele zone de pe piele care sunt strans legate cu creierul. Deosebit de eficient pentru dezvoltarea memoriei este exercitiul 10. Inainte de efectuarea lui trebuie spus copiilor cu voce ferma ca acest procedeu ii va ajuta sa memoreze mai bine ceva (de exemplu o poezie). De asemenea, se activeaza dermatomele ce influenteaza creierul, daca se efectueaza exercitiile 1, 2,8, 9, 13.

Exercitiul 5 regleaza tensiunea intracraniana.

Exercitiul 10 activeaza producerea calciului in organism atunci cand copilul loveste calcaiele de podea, masand astfel punctele care raspund de aceasta functie. Daca masam regulat acest punct intarim oasele copilului, prevenind astfel rahitismul la copii mici si fracturile la copii de varsta prescolara.

Majoritatea exercitiilor pentru sistemul nervos ajuta la imbunatatirea calitatilor de a se concentra asupra materiilor predate de profesori, de a analiza informatiile, de a le intelege si de a le memora corect
Este evident faptul ca exercitiile acestui grup sunt mult mai eficiente, actioneaza cu mult mai divers decat este descris mai sus. Ele au si un efect curativ general, schimband tonusul muscular, influentand sistemul cardiovascular, diminuand cantitatea de hormoni stresanti. Copiii le efectueaza veseli, cu bucurie, ceea ce mareste efectul lor pozitiv. Exercitiul 1: Pozitia initiala: Stand, picioarele departate cat distanta dintre umeri, corpul putin aplecat inainte, mainile indoite dupa gat degetele desfacute. Efectuam fluturari usoare cu palmele de la a 7-a vertebra cervicala pana la baza craniului. Distanta intre palme si gat sa fie de 2-3 cm. Se repeta de 5 ori.

Exercitiul 2: Pozitia initiala: Liber, corpul drept, mainile indoite de la coate, palmele lipite, cu degetele in sus la nivelul pieptului. Apasand pe palme, ducem mana dreapta in jos pana la baza degetelor mainii stangi si strangem cu forta degetele mainii drepte. Aducem palma dreapta la loc, si repetam cu mana stanga. Se repeta de 3 ori.

Exercitiul 3: Pozitia initiala: Stand sau asezat, liber. Mainile ridicate, indoite din coate, palmele dupa ceafa. Baza palmelor se afla dupa urechi. Inspirand adanc, palmele se misca inainte, indoind la maxim urechile inainte. Lasam urechile libere, expirand apucam lobul urechii cu 2 degete (mare si aratator) si tragem in jos. Numim exercitiul "Maimutele vesele".

Exercitiul 4: Pozitia initiala: Stand, picioarele departate cat distanta dintre umeri, mainile in jos, inclestate (degetele mainii drepte intre cele ale mainii stangi). Ridicam mainile, drepte, pana la nivelul pieptului, paralel cu podeaua, cu degetele inclestate. Intoarcem palmele in afara, ne intindem de 3 ori inainte, incordand mainile si indoind degetele in exterior. Intoarcem palmele inauntru, indoim mainile din coate si apropiem palmele de piept. Schimbam inclestarea degetelor: palma dreapta spre piept cu degetul mare in sus, palma stanga indreptata in afara cu degetul mare in jos. Efectuam 3 miscari laterale, incordand centura scapulara tinand degetele strans inclestate.

Exercitiul 5: Pozitia initiala: Stand sau asezat in pozitie libera, mainile indoite, palmele se pun pe ceafa. Miscam palmele la dreapta si la stanga de 4-5 ori. Coboram palmele pe gat si repetam miscarile de masaj in dreapta si in stanga. Lasam mainile in jos, le ducem la spate, le unim inclestandu-le cu degetele mari spre talie. Ridicam mainile cat se poate. Apasam cu degetele mari pe coloana vertebrala si le ducem in jos cu 8 -10 cm mai jos de talie. Ridicam mainile din nou fara apasare. Se repeta de 4 ori.

Exercitiul 6: Pozitia initiala: Stand liber, mainile indoite din coate, palmele alipite la nivelul pieptului cu degetele in sus. Desfacem
degetele lateral cat mai tare si le strangem la loc de 3 ori. In aceeasi pozitie intoarcem palmele cu degetele de la sine catre inainte, repetam desfacerea de 3 ori. intoarcem palmele cu degetele in jos si le desfacem si strangem de 3 ori.

Exercitiul 7: Pozitia initiala: Asezat, picioarele putin departate, corpul drept. Mainile indoite din coate si intinse deasupra mesei la o distanta de 5-6 cm, palmele in jos, degetele inainte. Inspirand incet pe nas, indoim pe rand (unul cate unul) degetele, incepand cu degetul mic de la mana stanga si terminand cu degetul mic de la mana dreapta. Expirand pe gura, dezdoim degetele in sens invers.

0 alta varianta: indoim degetele incepand cu cele mari si terminam cu cele mici pe rand sau concomitent la ambele maini.

Exercitiul 8: Pozitia initiala: Asezat in pozitie libera, bratele putin indoite din coate si ridicate deasupra mesei, intre palme strangem o nuca sau o castana. Cu palmele stranse efectuam miscari de rotatie cu nuca de 5 ori. Mana stanga o punem cu palma in jos pe masa, cu mana dreapta rotim nuca pe partea exterioara a palmei, apasand putin pe nuca. Se repeta de 5 ori.

Schimbam mainile, repetam masajul cu mana stanga de 5 ori.

Exercitiul 9: Pozitia initiala: Asezat sau in picioare, liber, tinand in fiecare mana cate 2 nuci sau castane. Efectuam miscari circulare cu nuci, le miscam cu ajutorul degetelor, astfel ca nucile sa se roteasca in palma in sensul acelor de ceasornic si apoi invers. Se pot folosi 2 ghinde sau alune, daca copii nu pot lucra cu nuci.

Exercitiul 10: Pozitia initiala: Asezat sau in picioare, coatele in jos, palmele ridicate la nivelul pieptului, intoarse in intampinare. Strangem degetul mare si cel aratator in forma de cerc. Apasam cu forta. Continuam cu fiecare deget pe rand la ambele maini. Indreptam degetele si tot pe rand apasam cu degetul mare la baza celorlalte 4 degete din partea exterioara, tinand degetele drepte.

Exercitiul 11: Pozitia initiala: Stand, picioarele putin departate, mainile indoite din coate, mana stanga ridicata in sus, cu palma la nivelul fetei. Mana dreapta situata orizontal cu palma spre sine si degetele la stanga. Degetele de la mana dreapta le ducem la baza degetului mic de la mana stanga, in timpul acesta palma stanga o strangem in pumn. Schimbam mainile si repetam de S6 ori. Miscarile se invata incet, se efectueaza foarte rapid. Momentul distractiv:

"Zboara o albina, inchidem geamul".

Exercitiul 12: Pozitia initiala: Stand in pozitie libera, mainile lasate in jos, inchidem ochii, ne relaxam, inspiram adanc. Expiratie, strangem cu forta mainile in pumn astfel ca degetul mare sa fie in interiorul pumnului in mijlocul palmei.

Exercitiul 13: Pozitia initiala: Stand, picioarele departate cat distanta dintre umeri, mainile ridicate deasupra capului, inclestate, palmele asezate pe crestet. Miscam pielea capului inainte si inapoi-inspiratie. Miscam pielea la dreapta si la stanga-expiratie.

Exercitiul 14: Pozitia initiala: Asezat, spatele rezemat de speteaza scaunului, cu degetele ne tinem de scaun de jos, picioarele drepte intinse inainte. Ridicam pe rand picioarele si lovim cu calcaiele de podea. Efectul se mareste daca le efectuam fara incaltaminte.

Exercitiul 15: Pozitia initiala: Asezat, picioarele impreuna, mainile pa talie. Inclestam mainile la spate astfel ca mana dreapta sa vina pe sus dupa umar, iar mana stanga pe dupa spate, pe jos. Ridicam si lovim picioarele cu toata talpa de podea. Schimbam locurile mainilor si din nou lovim podeaua cu picioarele. Exercitiul este mai eficace daca se executa fara incaltaminte.


Retete naturiste / Tratamente si terapii sanatoase pentru afectiuni cum ar fi
Alimente: Painea si efectele ei Dureri de articulatii Dureri de stomac Osteoporoza
Boli de inima: Aritmii, Dureri, Hipertensiune De cap De urechi Tromboflebita
Bronsita: Retete naturiste De dinti Retete si Tratamente naturiste pentru durerile lombare Tuse, raceli
Cum sa creasca copiii sanatosi? De ficat Reumatice: Sanatate naturala Tratemente pentru varice
Diabetul: Terapii naturiste De rinichi Memoria Vedere

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente