Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.
Meniu aparatul digestiv
 Cu Acetona
 Cu Acid Acetic
 Cu Acid Cianhidric Cianuri
 Cu Acid Clorhidric
 Cu Acid Azotic
 Cu Acid Oxalic Sl Oxalati
 Cu Acid Sulfuric
 Cu Alcaloizi Atropina
 Cu Alcool Etilic
 Cu Alcool Metilic
 Cu Aminofenazona Fenilbutazona
 Cu Amoniac
 Intoxicatie Cu Antalcool
 Cu Antideprin
 Cu Arsen Sl Derivatii Lui
 Intoxicatia Cu Barbiturice
 Cu Bromoval Bromuri
 Cu Cafeina Teofilina Teobromina
 Cu Chinina
 Cu Diazepam
 Cu Digitala Sl Derivati Al Acesteia
 Cu Fenacetina
 Cu Izoniazida Meprobamat si Morfina
 Cu Petrol Sl Derivatii Sai
 Cu Romergan Fenotiazinele
 Intoxicatiile Acute Cu Ciuperci
 Muscaturi Sl Intepaturi Veninoase
 Cu Napoton Nicotina Si Oxid De Carbon
 Cu Pesticide Parathion Ddt Hch
 Cu Acid Salicilic Acid Acetilsalicilic aspirina Sl Salicilati

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre intoxicatii , Intoxicatiile alimentare, si metode de prevenire si tratare a intoxicatiilor, referat despre intoxicatia alimentara

INTOXICATIILE ACUTE CU CIUPERCI
Sindroamele determinate de ciupercile necomestibile sunt urmatoarele:


a) Sindroame date de ciuperci cu toxicitate intarziata (de o mare gravitate, mortale): Sindrom faloidian (holeriform tardiv), dat de falina, manitina si faloidina din
Amanita phalloides (cea mai toxica), A. printaniera si A. virosa. Semnele intoxi­catiei apar dupa 10 - 20 de ore, dupa aceasta perioada instalandu-se brusc: stare generala alterata, ameteli, sudori abundente, colici abdominale, varsaturi, diaree incoercibila, fetida, uneori sanguinolenta; se remarca o accentuata deshidratare, cu tegumente uscate, sete mare, salivatie redusa, colaps. Apar apoi tulburari nervoase si hepato-renale, crampe musculare. Examenele de laborator indica: hipocloremie, hemoconcentratie, azotemie renala, hipoglicemie, acidoza.

b) Sindroame date de ciuperci cu toxicitate precoce (mai putin periculoase): Sindromul entolomian (holeriform precoce), generat de un toxic necunoscut din
Entolome livide, apare in cel mai mare numar de intoxicatii cu ciuperci. Dupa o perioada scurta de 2 - 6 ore, apar sindrom gastro-enteritic acut, deshidratare, tendinta la colaps. Fata de sindromul faloidian, debutul este precoce, lipsesc crampele musculare si atingerea hepato-renala este discreta.

Sindromul muscarinian (sudoral, colinergic) dat de muscarina din ciupercile Inocybes si Clitocybes. Incubatia este scurta: 1-3 ore, brusc apare sindrom gastro-intestinal, dar mai putin intens ca in sindroamele anterioare. Hipersudoratia este foarte mare, cu sialoree, deshidratare rapida. Bradicardia este constanta; mioza, de asemenea.

Sindromul panterinian (atropinic) dat de o micetoatropina din ciupercile Ama­nita muscaria si A. panterina. Dupa 1-3 ore apar semnele intoxicatiei: sindrom gastro-intestinal, delir cu aspect ebrios si euforic, agitatie psiho-motorie, confuzie; se opresc secretiile, gura este uscata, midriaza, acomodarea la lumina dispare, tahicardie.

Sindromul helvelian (hemolitic) dat de acidul helvelic din ciuperca Gyromitra aesculenta. Dupa 4-8 ore apar fenomene de gastro-enterita si dupa 24 de ore, un sindrom hemolitic; dupa 48 de ore - un icter mixt: prin hemoliza si citotoxic he­patic.

Prognosticul este rezervat, dar mai putin grav ca in sindromul faloidian.

Sindromul de indigestie este generat de ciuperci ca "boletul-satanului", Psa-liote, lactarii etc; dupa 1-5 ore apar un sindrom gastro-enteritic; poate aparea si dupa consumarea de ciuperci comestibile, daca nu au fost proaspete.

Sindromul halucinator, dat de toxice din ciupercile Agaricus atropiniens sau Psyllocybes. Acest sindrom apare si dureaza doar cateva ore. Se manifesta prin halucinatii elementare, cu viziuni de puncte stralucitoare si colorate sau linii mis­catoare.

Tratament: atropina este antidotul fiziologic (1-2 mg la 30 - 50 de minute i.m. pana dispar fenomenele colinergice). Serul antifaloidian produs de Institutul "Pasteur" din Paris are o actiune contestata (se administreaza 50 - 70 ml la 12 ore i.m. sau s.c).

- Provocare de varsaturi (spalatura gastrica nu este recomandata; fragmentele de ciuperci o fac ineficienta).

- Administrarea unui purgativ salin.

- Combaterea colicilor cu papaverina, Scobutil, Mialgin, la nevoie.

- Reechilibrarea hidroelectrolitica.

- Administrarea de perfuzii glucozate pentru protectia celulei hepatice.

- Tratarea insuficientei renale acute la nevoie.

- Tratarea insuficientei circulatorii acute.

- Combaterea agitatiei, eventual a convulsiilor cu sedative.

- Nu se administreaza atropina cand predomina sindromul atropinic!


Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate

HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente